Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Kriebels, jeuk, gesnotter: komende weken grote kans op hooikoortsklachten

hooikoortsklachten-hazelaar.jpg

Last van hooikoorts? Haal dan de zakdoeken en neusspray maar vast in huis. De komende weken is de kans op hooikoortsklachten door de bloei van de hazelaar namelijk groot. Dat meldt de Wageningen University & Reasearch (WUR). Dít kun je van de pollen verwachten. 

Begint je neus alweer te kriebelen en je ogen te jeuken? 

Kans op hooikoortsklachten door de hazelaar

Al rond half december werd er gewaarschuwd voor vroege hooikoortsklachten door hazelaars. Dat kwam omdat het in november erg warm was en de elzen en hazelaars al vroeg begonnen te bloeien. Maar doordat in december de temperatuur daalde en het rondom kerst en oud en nieuw behoorlijk druilerig was, bleef de pollenconcentratie laag. Ook waren de verspreidingsomstandigheden voor de pollen slecht. 

Maar wie denkt hiermee de dans te hebben ontsprongen, heeft het helaas mis. Volgens Weeronline is de kans op een zachte temperatuur in de tweede helft van januari namelijk groot, en daardoor wordt de bloei van de hazelaars waarschijnlijk opnieuw gestimuleerd. Hierdoor kun je deze maand al de eerste hooikoortsklachten verwachten. 

Schoonspoelen van de lucht

Gelukkig gaat dat zachte weer volgens meteorologen ook hand in hand met een flinke regenbui op z’n tijd. Hierdoor worden de pollen regelmatig uit de lucht weggespoeld, zodat je weer even rustig kunt ademhalen. 

Lees ook:
Hooikoorts of coronavirus: hoe herken je het verschil? 

Elzenpollenpiek

Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten pollen, en voor de ene pol zijn relatief meer mensen allergisch dan voor een ander. De grootste stoorzenders zijn de hazelaar, els, berk, gras en bijvoet. Heel veel tijd om van de pollen van de hazelaars in januari bij te komen krijgen we niet, want in de loop van februari en het begin van maart wordt de volgende elzenpollenpiek alweer verwacht. Ondertussen is de kans ook groot dat de hazelaars deze periode in bloei blijven. Dubbel zoveel kans op hooikoortsklachten dus. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.      

Bron | Nature Today, Hooikoorts.com
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant