Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom je tijdens de kerst last kan hebben van hooikoorts

hooikoorts-kerst.jpg

Loop jij al een paar dagen met een vage verkoudheid, die erger wordt als je buiten bent geweest? Grote kans dat je dan niet besmet bent met het verkoudheids- of griepvirus. Je klachten zouden zo maar eens veroorzaakt kunnen worden door hooikoorts! En dat is vrij uitzonderlijk tijdens de kerst.

Het mag dan wel hartstikke winter zijn, de pollen van sommige bomen vliegen nu al door de lucht!

Uitzonderlijk vroeg

De winters worden steeds minder koud. Vijftig jaar geleden was de gemiddelde temperatuur in december nog 2,9 graden. Nu is het gemiddelde ruim 4 graden. En afgelopen week werden er zelfs dagtemperaturen van 16 graden gehaald. Niet zo gek dus, dat ook de natuur een beetje in de war is. Zo erg zelfs, dat bepaalde boomsoorten denken dat het lente is. Op verschillende plekken in het land zijn meldingen gemaakt van elzen en hazelaars die nu al in bloei zijn. “Het hooikoortsseizoen is uitzonderlijk vroeg dit jaar”, beaamt ook bioloog Arnold van Vliet tegen RTL Nieuws. “Vijftig jaar geleden stond de hazelaar op zijn vroegst pas 15 februari in bloei.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Dubbel pech

Vooral wanneer het droog is, kunnen de pollen van deze bomen voor hooikoortspatiënten veel klachten opleveren. “De pollen die dan in de lucht zijn blijven erin.’’ zegt Leon Saris van Weerplaza tegen het AD. Voor de luchtwegen zou het dus beter zijn als we een natte of (beter nog) witte kerst krijgen dit jaar. Helaas is dit niet het geval, alleen tweede kerstdag kan er een klein buitje vallen. “Het is bijzonder rustig weer en vrij droog’’.

Na de kerst meer last van hooikoorts

Voor veel hooikoortspatiënten zijn vooral de pollen van elzen een probleem. Naar schatting een derde van de hooikoorts-patiënten ervaart klachten wanneer deze bomen in bloei staan. “Het gaat om buitenlandse elzen die vaak langs straten in de steden zijn aangeplant”, zegt van Vliet. Mensen die weten dat ze last van hooikoorts hebben en die nu verkouden zijn, moeten dus aan hooikoorts denken.” Volgens de bioloog zal het aantal patiënten de komende tijd alleen maar toenemen. “De meeste elzen zullen rond de jaarwisseling vol in bloei komen te staan en ook de meeste hazelaars zullen nog in bloei komen.”

Lees ook
Vermindert een kus écht onze hooikoortsklachten?

Bron| AD, Nature today, RTL Nieuws
Beeld| iStock

Ook interessant