Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hooikoorts of coronavirus: hoe herken je het verschil?

hooikoorts-of-coronavirus-hoe-herken-je-het-verschil.jpg

Het wordt deze week mooi weer, en daardoor komen er steeds meer pollen in de lucht. Dat is slecht nieuws voor hooikoortspatiënten, want voor hun is het seizoen dus weer helemaal losgebarsten. Extra onhandig in deze tijd van het coronavirus, want de symptomen kunnen soms erg op elkaar lijken. En hoe weet je dan of je last hebt van hooikoorts of het coronavirus?

Vooral mensen die allergisch zijn voor boompollen van de es en de berk kunnen de komende periode al erg last krijgen van hooikoortsklachten, zegt het LUMC.

Ongerustheid

We hebben een extreem zachte winter gehad, en daardoor komt de natuur veel eerder tot bloei. Niet zo verrassend dus dat het hooikoortsseizoen zo vroeg begint, maar wel heel vervelend. Omdat hooikoortsklachten vaak lijken op de symptomen van het coronavirus, kan het dit jaar nog meer gevolgen hebben dan andere jaren. Want niet alleen bij hooikoortspatiënten zelf kan dit zorgen voor ongerustheid, maar ook bij de mensen om hen heen. Zij weten natuurlijk al helemaal niet of jij moet hoesten en niezen door de hooikoorts, of door het coronavirus. Voor hooikoortspatiënten is het volgens het LUMC daarom extra belangrijk om zich voor te bereiden op de komst van het pollenseizoen, en op tijd te starten met hooikoortsmedicatie als dat nodig is.

Vergelijkbare symptomen

Er zijn verschillende klachten die voor kunnen komen bij hooikoorts, en sommige daarvan komen overeen met het coronavirus. Dr. Greg Poland, een professor in de geneeskunde en infectieziekten aan de Mayo Clinic, sprak CNN over deze overeenkomsten én de verschillen tussen hooikoorts en het coronavirus. Bij hooikoorts of andere allergieën heb je bijvoorbeeld vaak last van: jeukende ogen, een verstopte neus, kriebelhoest en niesbuien. De klachten zijn meestal erger wanneer iemand buiten is, of net buiten is geweest. Bij het coronavirus heb je vooral last van: koorts, hoesten, spierpijn, vermoeidheid en een verkoudheid. Daarnaast merken mensen met het coronavirus vaak dat de symptomen een aantal dagen lang verergeren, voor er een verbetering te merken is.

Lees ook: Helpt desinfecterende handgel écht om het coronavirus te voorkomen?

Verschillen

Volgens de specialist hoef je je geen zorgen te maken als je voornamelijk nasale klachten hebt zoals niesbuien, en de symptomen alleen bij je ogen en neus zitten. Vooral als hooikoorts of allergieën een terugkomende klacht zijn waar je vaker last van hebt, zal je dit vast wel kunnen herkennen. De symptomen van het coronavirus lijken meer op die van de griep, en beïnvloeden het hele lichaam. Dan ben je meestal erg moe en heb je spierpijn, vooral als je al wat ouder bent of een slechtere weerstand hebt. Ook wanneer je koorts hebt, wijst dat meer op het coronavirus dan op hooikoorts. Volgens Poland komt verhoging of koorts maar zeer zelden voor bij hooikoorts en moet je dan dus gaan oppassen.

Thuisblijven

Heb je klachten zoals verkoudheid of hoesten en weet je niet wat de oorzaak is? Blijf dan vooral thuis, zoals aangeraden wordt door het RIVM. Besmetting met het coronavirus hoeft niet altijd (meteen) tot ernstige klachten te leiden, dus daarom is het verstandig om ook bij een milde verkoudheid zo veel mogelijk binnen te blijven.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Nature Today, NU, CNN, RIVM
Beeld | iStock

Ook interessant