Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom je deze week extra veel last kunt hebben van hooikoorts

waarom-je-deze-week-extra-veel-last-kunt-hebben-van-hooikoorts.jpg

Voor mensen die last hebben van hooikoorts gaat het bepaald geen leuke week worden. De aanhoudende droogte heeft er helaas niet voor kunnen zorgen dat de piek van het graspollenseizoen uitblijft, wat betekent dat zo’n twee miljoen Nederlanders deze week zullen niezen, snotteren en hoesten.

De pollenplanner van Wageningen University en Weeronline voorspellen dat de piekperiode in de komende dagen plaatsvindt, waarbij de massaal aanwezige bloeihalmen in bermen en grasvelden hun pollen aan de lucht zullen afgeven.

‘Zeer ongunstig’

De pollenplanner laat zien dat de omstandigheden voor mensen met een pollenallergie ‘zeer ongunstig’ zijn. De droogte, waardoor veel gras lijkt te verdorren, helpt waarschijnlijk niet tegen de ontwikkeling van de pollen. In 2018 was het ook droog en in het voorjaar relatief warm, wat resulteerde in een pollenpiek op 25 mei. De kans is dus groot dat we dit jaar precies hetzelfde gaan krijgen.

Lees ook: deze huis-tuin-en-keukenmiddeltjes kunnen helpen tegen hooikoorts

Extreme droogte

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Elkerliek Ziekenhuis namen half april al de eerste bloeihalmen boven het maaiveld waar. Ondanks de vroege groei, die op start kwam door een zeer warme start van het jaar, was er geen uitzonderlijk vroege piek van graspollen. Deze vertraging heeft waarschijnlijk te maken met de extreme droogte waar we in april en mei mee te maken kregen. Maar voor mensen met hooikoorts zullen de klachten flink merkbaar zijn eind deze week.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Hart van Nederland
Beeld | iStock

Heb jij Margriet Extra: Energiek & In balans al in huis? Een inspirerende special met veel handige tips die juist nú zo goed van pas komen. Over vol energie de zomer in te gaan, rust vinden in rituelen, wandelen en yoga en nog véél meer. Haal deze editie nu in de winkel óf bestel ‘m hier veilig online (zonder extra verzendkosten).

Margriet extra 4

Ook interessant