Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hooikoortspatiënten opgelet: eerste grassoorten staan dit weekend in bloei

hooikoorts-door-bloeien-grassoorten.jpg

De temperatuur kan dit weekend oplopen tot wel 25 graden, maar dat gaat wel gepaard met een paar regenbuien. Dat zijn de ideale omstandigheden voor de eerste grassoorten om weer te bloeien, en dus kunnen mensen met hooikoorts dit weekend ook meer klachten verwachten. 

En ook van de berkenpollen zijn we voorlopig nog niet verlost. 

Kans op hooikoorts neemt toe door bloeien van de eerste grassoorten 

Normaal gesproken zouden de eerste grassoorten al volop bloeien, maar door de koude periode van de afgelopen tijd heeft de graspollenperiode nog even op zich laten wachten. Inmiddels lijken we voorbij de koude piek, en kunnen we dit weekend weer warmere temperaturen verwachten.

En die warmte in combinatie met af en toe een regenbui zorgt ervoor dat de eerste grassoorten gaan bloeien en de kans op hooikoorts stijgt. Dat melden het Leids Universitair Medisch Centrum, Wageningen University, Weeronline en Elkerliek Ziekenhuis. 

Piekperiode graspollen 

Ruim 2 miljoen Nederlanders hebben last van hooikoortsklachten door graspollen. Volgens Wageningen University ontwikkelt de natuur zich dit jaar drie weken langzamer dan vorig jaar. Dat betekent dat we dit weekend de eerste klachten kunnen krijgen, maar de piekperiode van het graspollenseizoen iets later is.

De meeste overlast kunnen we waarschijnlijk vanaf midden juni tot begin juli verwachten. Toch blijft het afhankelijk van de temperaturen van de aankomende weken. Als het warm blijft, dan kan de piekperiode ook al eerder in juni plaatsvinden. 

Lees ook: Waarom je juist wél de natuur in zou moeten gaan met hooikoorts

Berkenpollen duurt langer

Naast graspollen hebben veel mensen rond deze periode ook last van hooikoortsklachten door de bloeiende berken. Doordat april een koude maand was, verloopt het berkenpollenseizoen langzaam. Zo begonnen de berken begin april al met bloeien, maar houdt de bloei langer aan door de lage temperaturen van de afgelopen tijd.

Mensen die gevoelig zijn voor berkenpollen kunnen daarom een langere periode dan normaal last houden van klachten. Vanwege laatbloeiende berken kunnen de hooikoortsklachten nog tot ver in mei aanhouden.

Bron | Radar, Weeronline
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant