Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hooikoorts of niet, zet je schrap voor de bloei van déze plant

alsemambrosia-hooikoorts.jpg

Heb je hooikoorts? Dan hebben we goed en slechts nieuws voor je. Het goede nieuws is dat het hooikoortsseizoen op z’n eind loopt. Het slechte nieuws is dat de bloeiperiode van de alsemambrosia is begonnen, en daar hebben niet alleen mensen met hooikoorts last van.

De plant kan tot de herfst nog voor flinke hooikoortsklachten zorgen.

Hooikoortsseizoen voorbij, maar daar komt de alsemambrosia

De meeste van de grassen en kruiden die zorgen voor hooikoorts, zijn inmiddels uitgebloeid. Maar zet je schrap voor de bijvoet en met name de alsemambrosia. Die bloeien volgens de pollenplanner van Wageningen University vanaf nu tot de herfst. Zeker de alsemambrosia, die uit Noord-Amerika is over komen waaien, kan voor flinke klachten zorgen als je hooikoorts hebt. Maar ook mensen die normaal geen last hebben van hooikoorts, kunnen gevoelig worden voor het stuifmeel van alsemambrosia. Eén plant hiervan kan maar liefst 1,6 miljard pollen produceren, die doordat ze zo licht zijn makkelijk honderden kilometers door de lucht kunnen afleggen. En die zijn zo sterk allergeen, dat je door slechts enkele van die pollen al flinke hooikoortsklachten kunt krijgen.

Lees ook:
Déze bloemen kun je het best in huis halen als je hooikoorts hebt

Meer en meer alsemambrosia-planten

Naar verwachting krijgen we in de toekomst alleen maar meer last van de alsemambrosia. Het steeds warmer wordende klimaat in Nederland is namelijk ideaal voor de plant. Hoge temperaturen in de late zomer, dus in augustus en september, vergroten de kans dat de planten tot zaadzetting komen, zo meldt Nature Today. En zoals hierboven gezegd, kan zo’n plant uiteindelijk voor gigantisch veel pollen zorgen. “Een enkele plant kan 3000 tot 4000 zaden produceren die veertig jaar kiemkrachtig blijven. Het aantal plaatsen waar ambrosia voorkomt neemt al jaren toe.”

Lees ook:
Kan medical taping hooikoortsklachten verminderen? Dit zijn de ervaringen

Alsemambrosia herkennen en bestrijden

Omdat de alsemambrosia voor zo veel overlast kan zorgen en steeds meer voorkomt in Nederland, wordt-ie zo veel mogelijk verwijderd. Maar daarom is het belangrijk om de plant te herkennen en het te melden. Dit doe je bijvoorbeeld via Waarnemingen.nl, of bij je gemeente. De alsemambrosia herken je onder meer aan de behaarde takken. Hier lees je nog meer kenmerken. Heb je een alsemambrosia in je eigen tuin? Draag dan volledig dekkende kleding en handschoenen en een mondkapje en bril als je de plant uit de grond wilt trekken, om allergische (huid)redacties te voorkomen. Hier lees je meer over het verwijderen van een alsemambrosia.

Bron | ANP, Nature Today
Beeld | Getty

Ook interessant