Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Baasjes voeren actie tegen hondenbelasting: ‘Waar gaat dat geld naartoe?’

hondenbelasting-blaftaks-margriet.jpg

Veel gemeenten laten hondeneigenaren nog belasting betalen. Blaftaks, heet die ook wel. Maar twee baasjes zijn die hondenbelasting zó zat, dat ze er een petitie tegen zijn gestart. 

Het geld belandt namelijk in het potje algemene heffing en wordt dus voor veel meer dan hondenzaken gebruikt. Niet eerlijk, vinden ook Gary Yanover uit Noordwijkerhout en Niels Aussems uit Waalwijk.

Poepzakje

Hondenbelasting is in het leven geroepen om baasjes te laten betalen voor kosten die zij met hun viervoeter voor de gemeente maken. Poep opruimen bijvoorbeeld, of het onderhouden van grasveldjes waar honden op mogen worden uitgelaten. Maar anno 2019 moet je zelf de poep van je hond opruimen en krijg je een boete van negentig euro als je zonder poepzakje met je hond de deur uit gaat.

‘Onderhoud stukje gras kost geen 2 ton per jaar’

De hondenbelasting verschilt per gemeente. Zo hoeven baasjes in bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam, Zwolle en Arnhem niks te betalen, maar in Den Haag €116,28 per jaar, in Groningen €121,80 en in Utrecht €63,20. Prijzen die volgens Niels onnodig hoog zijn. “In Waalwijk wordt per jaar €200.000 opgehaald aan hondenbelasting. Ik vraag me af waar dat geld naartoe gaat,” legt hij uit aan RTL Nieuws. “Onderhoud aan dat stukje gras met een hek eromheen kost echt geen twee ton per jaar.” Bovendien werkt hondenbelasting juist poep op straat in de hand, denkt Gary. “Ik vrees dat sommige hondenbezitters uit ergernis voor de belasting de boel niet opruimen,” zegt hij tegen de Volkskrant.

Handtekeningen

De heren hopen met hun petitie Stop Hondenbelasting zo veel handtekeningen te verzamelen, dat de Tweede Kamer zich gaat buigen over het compleet afschaffen van hondenbelasting. Het streven is zo’n 55.000 handtekeningen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief. 

Bron | RTL Nieuws, De Volkskrant

Ook interessant