Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Bijzonder: je kunt nu een hologram van jezelf laten maken voor op je uitvaart

bijzonder-een-hologram-van-de-overledene-op-de-uitvaart-maar-moet-je-het-willen-margriet.jpg

Je nabestaanden nog even toespreken op je eigen uitvaart, middels een levensgrote hologram van jezelf. Sinds kort kan het ook in Nederland. Maar moeten we het willen?

Daar zijn de meningen nogal over verdeeld.

Hologram

Anno 2020 zijn we heel ver met de technologie. Zo ver, dat iemand compleet nagebootst kan worden in de vorm van een hologram. Iemand die er niet meer is, om specifieker te zijn. Tot en met alle bewegingen en het stemgeluid aan toe, alsof diegene écht weer even op aarde is. Zo’n holografische beleving is een techniek die tot nu toe alleen leek toebedeeld aan beroemdheden, zoals Michael Jackson en Tupac die op het podium nog een keer ‘tot leven’ kwamen (zie onderstaande video’s). Ook realityster Kim Kardashian deelde onlangs een filmpje van een hologram van haar vader, die zeventien jaar geleden overleed. Maar nu lijken holograms dus ook meer in trek te komen bij de ‘normale sterveling’.

Hologram op je begrafenis of crematie

In Nederland zijn er nog niet veel bedrijven die zo’n hologram op een begrafenis of bij een crematie aanbieden. Een kleine rondgang op internet leert ons dat er een prijskaartje van zo’n 1600 euro aan hangt. Je zult dus een riante uitvaartverzekering moeten hebben. Maar dan heb je ook wel iets heel bijzonders. Je maakt voor je overlijden een opname in een speciale studio, waarin je vertelt wat je wilt aan je nabestaanden. Op je uitvaart zelf verschijnt jouw hologram in een soort witte kast. Levensgroot, waardoor het heel echt eruitziet.

‘Nederland nog niet klaar voor een hologram op uitvaart’

Maar dat kan natuurlijk nogal heftig zijn. Daarom zijn de meningen er ook over verdeeld. “Wij concludeerden dat Nederland er nog net niet klaar voor is”, vertelt een woordvoerder van uitvaartverzorger DELA aan de NOS. Ook Desmond Frencken van HEREweHOLO benadrukt dat het (te) heftig kan zijn voor de nabestaanden. “Een praktijkvoorbeeld was een vrouw die dit heel graag wilde doen. Maar haar dochter vond het te veel impact hebben. Ze weet niet of ze zo’n echte projectie op dat moment kan verdragen. Misschien wel als ze het op een later moment terugziet.”

Lees ook:
Dit zijn de 10 meest gedraaide nummers op begrafenissen en crematies

Invloed van de coronamaatregelen

Het is een kwestie van wennen, voorspelt Marieke van der Weiden van het bedrijf Funeral Rockstars tegenover RTL Nieuws. “Het heeft natuurlijk veel impact om je dierbare levensgroot voor je te zien terwijl je net afscheid heb genomen. Dat kan heel verwarrend zijn”, zegt ze. Maar door het coronavirus, wordt het misschien wel een nieuw soort normaal. “Zoals bij alle nieuwe technologieën heeft dat even tijd nodig. Maar ik denk dat het over een tijd standaard is op een uitvaart. Door de coronamaatregelen wordt digitalisering steeds belangrijker en normaler tijdens uitvaarten.”

Videoboodschap

Is een hologram je een stap te ver, maar wil je wel graag een boodschap nalaten aan je dierbaren? Dan is een videoboodschap opnemen misschien wat laagdrempeliger. “Meer dan de helft wordt inmiddels gestreamd en daarin kan makkelijker een boodschap worden opgenomen”, zegt de DELA-woordvoerder over moderne uitvaarten. “Een video is voor het overlijden makkelijk op te nemen, bijvoorbeeld met je telefoon.”

Ben je geïnteresseerd in een hologram op je uitvaart? Dan kun je bij de volgende bedrijven terecht, wat er in de toekomst vast meer zullen worden:

Hoe zou jij het vinden om een overleden dierbare als hologram terug te zien op zijn of haar begrafenis of crematie?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, RTL Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant