Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Foutje, bedankt: Tweede Kamer stemt per ongeluk voor hoger salaris in de zorg

tweede-kamer-stemt-per-ongeluk-voor-hoger-salaris-zorg.jpg

Kamerlid Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) maakte dinsdag een foutje. Een vergissing die haar wel heel veel lof oplevert. Ze stemde namelijk per ongeluk vóór een forse structurele verhoging van het salaris in de zorg.

Het is nu alleen nog de vraag of die motie er daadwerkelijk doorkomt.

Hoger salaris in de zorg

De Tweede Kamer stemde dinsdag over de motie voor een structureel forse salarisverhoging voor zorgpersoneel, die was ingediend door PVV-leider Geert Wilders. 69 Kamerleden stemden voor, 67 tegen. Een héél nipte meerderheid dus. Maar wat blijkt: ChristenUnie-kamerlid Stieneke van der Graaf heeft per óngeluk voor de motie gestemd. En dus had de stemming eigenlijk op 68 voor, 68 tegen uit moeten komen. Oeps…

Te duur

Als lid van een coalitiepartij werd van Van der Graaf namelijk verwacht dat ze tegen de motie zou stemmen. Alle regeringspartijen zijn het erover eens dat zorgmedewerkers meer salaris verdienen. Maar volgens het kabinet zijn de plannen voor een forse salarisverhoging, zoals de PVV en SP voor het zorgpersoneel willen, nu ‘te duur’. En Van der Graaf moet zich daar dus eigenlijk bij aansluiten.

Stieneke van der Graaf, bedankt

Een fout die haar in elk geval wel veel lof vanuit het volk oplevert. Op Twitter wordt de politica namelijk op een voetstuk geplaatst. “Ik kan Stieneke van der Graaf nu wel kussen”, klinkt het bijvoorbeeld. En: “Mijn vrouw (verpleegkundige) heeft zonet om acht uur op het balkon staan klappen voor Stieneke van der Graaf. Voor wat hoort wat.”

Komt dat hogere zorgsalaris er nu echt?

Het was nog maar de vraag of het kabinet de motie daadwerkelijk zou uitvoeren, aangezien er een vergissing is gemaakt. Een minister mag een aangenomen motie altijd naast zich neerleggen. En dat is, helaas voor de zorgmedwerkers, ook nu het geval. Dus nee, het zorgsalaris zal binnenkort helaas niet fors verhoogd worden. Volgens Tamara van Ark, minister van Medische Zorg, dóét het kabinet al veel betreffende het zorgsalaris. Zo zijn de lonen afgelopen jaren al flink gestegen en zijn er ook voor 2020 en 2021 behoorlijke cao-loonstijgingen afgesproken, zo schrijft ze in een brief aan de Kamer. Ook verwijst ze naar de eerder toegezegde coronabonus.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, Rijksoverheid
Beeld | ANP

margriet belbuddy's 2

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy’s in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandag t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 uur zitten onze Margriet Belbuddy’s voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.

Ook interessant