Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Mogelijk minder coronapatiënten op de IC door hogebloeddrukmedicijn

mogelijk-minder-coronapatienten-op-de-ic-door-hogebloeddrukmedicijn.jpg

Het bekende hogebloeddrukmedicijn Valsartan kan wellicht helpen om het aantal ic-opnamens van coronapatiënten naar beneden te brengen. Het zou de ernstige klachten kunnen verminderen en daarmee kunnen leiden tot een daling van het aantal sterftegevallen op de intensive care.

Nederlandse specialisten starten een groot onderzoek naar de werking van het medicijn bij coronapatiënten. 

Hogebloeddrukmedicijn tegen vocht in de longen

Een groot probleem bij coronapatiënten die op de intensive care liggen is dat zij via hun bloedvaten vocht in hun longen krijgen. Bijna alle patiënten die op de ic-afdeling liggen, hebben hier last van. Door dit vocht in de longen verkleint de kans om het coronavirus te overleven aanzienlijk. Cardioloog Roland van Kimmenade van het Nijmeegse Radboud UMC legt aan het AD uit dat dit de belangrijkste complicatie is van het coronavirus. Een geneesmiddel dat al sinds 1996 tegen vochtophoping wordt gebruikt is Valsartan, een hogebloeddrukmedicijn. Daarom kijken Nederlandse specialisten nu hoe dit medicijn kan helpen in de strijd tegen het coronavirus en zo de druk op de intensive care te verlagen.

Groot onderzoek

Het lijkt erop dat dit medicijn een oplossing kan zijn om coronapatiënten op de intensive care beter te kunnen behandelen en te zorgen dat meer ernstig zieken weer herstellen. Hiervoor worden in de komende maanden 325 coronapatiënten met Valsartan behandeld. Ook krijgen 325 anderen een placebo van het hogebloeddrukmedicijn om te toetsen of dit een uitkomst biedt. Dit onderzoek wordt ondersteund door de Hartstichting en het Netherlands Heart Institute. Daarnaast zijn er tien tot vijftien ziekenhuizen nodig die aan het onderzoek willen meedoen. De eerste deelnemers liggen in het Brabantse Jeroen Bosch Ziekenhuis. Met voldoende onderzoekscentra en geld hopen de onderzoekers binnen een paar maanden aan te tonen of het hogebloeddrukmedicijn werkt. Zo hopen ze dat het aantal coronapatiënten op de intensive care nog meer kan dalen. 

Lees ook: Amersfoorts ziekenhuis geeft met deze video een kijkje op de intensive care-afdeling

Valsartan gevaarlijk 

Valsartan is dus al een flink aantal jaar op de markt. Misschien herken je Valsartan ook doordat het in 2018 nog in opspraak kwam omdat in een van de grondstoffen een kankerverwekkende stof zat. Hierna is direct een terugroepactie gestart en is volgens apothekersorganisatie KNMP de Nederlandse voorraad weer helemaal veilig. Mocht dit medicijn uit het onderzoek een oplossing bieden, dan heeft Nederland grote voorraden van de bloeddrukverlager. Hierdoor kunnen de coronapatiënten op de ic-afdeling direct geholpen worden. Cardioloog Van Kimmenade waarschuwt in het AD wel om eerst de onderzoeken af te wachten. Ga niet zelf voor dokter spelen en slik het medicijn alleen met een doktersvoorschrift.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD.nl
Beeld | iStock

Ook interessant