Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hoge bloeddruk blijkt vaak erfelijk

senior-woman-looking-away-holding-digital-tablet.jpg

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat mensen met een hoge bloeddruk lang niet altijd de juiste behandeling krijgen. Erfelijke factoren spelen namelijk vaker een rol dan tot nu toe werd gedacht. En dat betekent dat in veel gevallen een andere aanpak noodzakelijk is.

Behandeling op maat is nodig

Uit onderzoek, gepubliceerd in het Amerikaanse vaktijdschrift Nature Genetics, blijkt dat hoge bloeddruk veel complexer is dan eerder werd aangenomen. Onderzoekers ontdekten dat erfelijke factoren veel vaker een rol spelen bij het ontstaan van een hoge bloeddruk dan werd gedacht. Er zouden zelfs 31 nieuwe genetische varianten zijn die hoge bloeddruk veroorzaken. Met andere woorden: er zijn dus meerdere soorten hoge bloeddruk en elke vorm vraagt om een andere aanpak.

Nu is het nog zo dat hoge bloeddruk vaak op dezelfde manier wordt behandeld: mensen die deze aandoening hebben, krijgen een bepaald medicijn voorgeschreven. Daarnaast krijgen ze advies over gezonde voeding. Voor wie een hoge bloeddruk heeft vanwege erfelijke factoren, is dit vaak niet effectief. Een behandeling op maat blijkt dus vaker nodig te zijn.

Nieuwe medicijnen

Dankzij deze belangrijke ontdekking kunnen ook nieuwe geneesmiddelen worden ontwikkeld. Dat duurt helaas nog wel even, het kan tien tot dertig jaar duren voordat die nieuwe medicijnen op de markt komen.

Bron: nos.nl, telegraaf.nl

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant