Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hoeveel water moet je drinken bij warm weer?

water.jpg

Als het warm zomerweer is, zweet je meer dan anders. Het is daarom belangrijk meer water te drinken om uitdroging te voorkomen. Maar wat is voldoende en waar moet je verder op letten?

Het Voedingscentrum heeft een aantal handige tips voor je:

Elk uur een glaasje water

Een volwassene heeft per dag ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht nodig. Met warm weer is het goed om ten minste 2 liter water te drinken. Niet iedereen krijgt als vanzelf dorst als je minder dan de aanbevolen hoeveelheid drinkt. Neem daarom ieder uur een glaasje water, ook als je nog geen dorst hebt.

Zorg dat je water bij je hebt

Water is de beste keus: goedkoop, het bevat 0 calorieën en het komt gewoon uit de kraan. Vul thuis een flesje water en neem het mee als je op pad gaat. Zo heb je altijd water bij de hand, ook als je in een file komt te staan of als bussen of treinen zijn vertraagd.

Suikerrijke frisdranken en alcohol

Het is niet slim om je dorst te lessen met suikerrijke dranken, zoals cola, sinas of sap. Daar zitten veel calorieën in. Kies liever voor water, thee en koffie. Koffie drijft geen vocht af, maar alcohol wel. Drink je op een warme dag een drankje met alcohol, dan kun je het beste naast ieder glas alcohol een glas water drinken. Je kunt je water een natuurlijk smaakje geven door er bijvoorbeeld stukjes fruit aan te voegen en zo fruitwater te maken.

Extra zout nodig?

Het is niet nodig om bij warm weer extra zout te eten. Wie erg veel en lang zweet, verliest meer zout. Maar als je verder gewoon eet, wordt dat verlies vanzelf weer aangevuld.

Extra letten op 70-plussers

Bij ouderen werken de nieren minder goed. Zij moeten daarom dagelijks ongeveer 1,7 liter per dag drinken en bij warm weer meer dan 2 liter. Let extra goed op ouderen die minder zelfredzaam zijn. Ook ouderen die kampen met urine-incontinentieproblemen, obstipatie of andere ziekten, zijn kwetsbaar.

Meer aandacht voor baby’s

Kleinkind op bezoek? Baby’s die alleen borstvoeding krijgen, hoeven geen extra water uit een fles te krijgen. Dat kan zelfs nadelig zijn, omdat het kind dan misschien minder melk bij de moeder drinkt. Bij warm weer wordt moedermelk vanzelf wateriger. Een kindje kan dan gewoon wat vaker aan de borst. Krijgt je (klein)kindje flesvoeding? Dan kun je tussendoor wel een paar lepeltjes water geven bij warm weer. Vraag advies bij het consultatiebureau als een kind diarree heeft of als je je zorgen maakt of het genoeg drinkt. Vanaf 6 maanden gaan kindjes steeds meer andere dingen eten en drinken, je kunt tussendoor water geven of bijvoorbeeld wat lauwe vruchtenthee zonder suiker.

Drink voldoende tegen uitdroging

Als je minder plast dan gebruikelijk of je urine donker van kleur is, heb je te weinig gedronken. De kans bestaat dat je uitdroogt. Bij uitdroging zweet je minder dan anders. Je kunt daardoor een licht gevoel in het hoofd krijgen en zelfs flauwvallen.

 

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant