Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Met hoeveel mensen mag je in een auto zitten? Dit zijn de regels

hoeveel-mensen-mogen-in-een-auto-zitten-dit-zijn-de-regels.jpg

Nu de coronamaatregelen steeds meer versoepelen en ook het aantal besmettingen nog steeds lijkt af te nemen, komen er steeds meer vragen rondom social distancing. Mag je bijvoorbeeld al met meer dan drie personen afspreken? En met hoeveel mensen mag je bijvoorbeeld in de auto zitten?

En moet je dan nog steeds 1,5 meter afstand houden of een mondkapje op? En hoe strafbaar is het eigenlijk om met meer mensen in een auto te zitten? We leggen het je allemaal uit.

Hoeveel mensen in één auto?

Ondanks eerdere speculaties over het afspreken met maximaal tien mensen, blijft het kabinet voorlopig toch bij maximaal drie personen. Daarnaast blijft ook de regel om met mensen buiten je huishouden 1,5 meter afstand te bewaren van kracht. Iets dat in een auto haast onmogelijk is. Het RIVM stelt daarom dat je alleen met mensen van hetzelfde huishouden in één auto mag zitten. Mocht je toch mensen buiten je huishouden in de auto hebben? Houd het dan maar bij één ander persoon als je de risico’s wilt beperken.

Lees ook: Oppassen met coronavirus: dít zijn de vaakst besmette delen van de auto

Boete

Mocht je toch in de auto zitten met mensen die niet bij jouw eigen huishouden horen – al is het je zoon of dochter die niet meer thuis woont – pas dan goed op. Met hoeveel mensen je in één auto zit, kan mogelijk zorgen voor een flinke boete en een aantekening op je strafblad. Wanneer je met drie of meer personen in één auto zit, mag de politie namelijk een boete van 390 euro uitdelen inclusief aantekening op je strafblad. Deze regel geldt voor mensen vanaf 18 jaar. Is je gezelschap tussen de 13 en 17 jaar? Dan blijft het alleen bij een boete van 95 euro. Hou je het bij een totaal van twee personen in een auto? Dan noemt de politie dit alsnog erg onverstandig, maar een boete krijg je hier niet voor. 

Nood

Als je van plan bent om met z’n allen in de auto naar de bouwmarkt te gaan is het misschien nog te begrijpen dat je een boete kunt verwachten. Maar ook een bezoek aan het ziekenhuis of de auto voor werk gebruiken is geen excuus. Ook dan geldt dat wanneer je met drie of meer personen buiten je huishouden in een auto zit, je een boete riskeert. Carpoolen is dus tijdelijk geen optie. En moet een van je ouders echt een lift naar het ziekenhuis? Dan zal de ander dus helaas thuis moeten blijven. Ook het dragen van een mondkapje, dat vanaf 1 juni verplicht is in het openbaar vervoer, maakt je in de auto niet minder strafbaar als je met te veel mensen bent.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, Politie
Beeld | iStock

Voice Uitdaging

Nu we allemaal meer thuis zitten, beginnen de dagen soms een beetje saai te worden. Daar hebben we iets leuks op bedacht: de Margriet Mini Challenge. Krijg dagelijks een inspirerende uitdaging voor thuis die je dag nét een beetje leuker maakt. Hoe? Simpel! Praat met Margriet via je Google Home óf de gratis Google Assistent op je telefoon of tablet. Klik hier om direct jouw eerste uitdaging te krijgen. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant