Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hoelang kun je een geopende fles wijn bewaren?

fles-wijn-houdbaarheid.jpg

Zo nu en dan komt het voor: je blijft zitten met een fles wijn die niet is leeggedronken. Hoelang kun je zo’n geopende fles eigenlijk bewaren? En is er daarbij nog verschil tussen rode en witte wijn?

Vinologe Evelijn van Vindict legt aan elle.nl uit hoe het precies zit met de houdbaarheidsdatum van verschillende wijnen na opening.

Houdbaarheid per wijn

Volgens Evelijn is de houdbaarheid als een fles eenmaal is geopend, sterk afhankelijk van het soort wijn. “Zodra je een fles opentrekt, komt er zuurstof bij de wijn. Met als gevolg dat de wijn oxideert. Dit heeft invloed op de wijn zelf, maar bij de ene soort gaat dit sneller dan bij de andere. De meningen hierover lopen nogal uiteen. Dit is, generaliserend, hoe het volgens mij zit per wijn.”

Witte wijn

Houdbaarheid: 1 dag (witte wijn met hoge zuren 2 à 3 dagen)

Bewaartip: bewaar de fles, met de kurk erop, in de koelkast

“Frisse witte wijnen zijn vaak het lekkerst op de dag dat je ze opentrekt. Vaak merk je al op dag twee dat de frisse fruitige smaken wat zijn ingedamd en dat de levendigheid van de wijn eruit is. Een uitzondering is een wijn met hoge zuren, bijvoorbeeld een Riesling. Deze wijn kun je gerust op dag twee of drie nog opdrinken. Ook is het over het algemeen zo dat wijnen van koelere klimaten langer te bewaren zijn na openen dan die uit warme gebieden.”

Rode wijn

Houdbaarheid: lichte rode wijn 2 dagen, stevige rode wijn 3 à 4 dagen

Bewaartip: bewaar ook je geopende rode wijnen in de koelkast, dan blijven ze langer goed

“Hoe meer tannines en zuren een rode wijn heeft, des te langer hij houdbaar is na het openen. Lichte rode wijnen kun je het best binnen een dag of twee opdrinken. Stevige rode wijnen blijven wat langer goed – drie à vier dagen na opening – en worden in sommige gevallen zelfs lekkerder als je ze na één of twee dagen drinkt.”

Zoete wijn

Houdbaarheid: 3 à 4 dagen

Bewaartip: zet de fles op een droge en koele plaats

“Door de vele suikers zijn zoete wijnen langer houdbaar, zonder hun mooie geur en smaak te verliezen. Er zijn ook versterkte zoete wijnen, zoals port, sherry en madeira. Dit soort wijn is zelfs nog wat langer houdbaar na opening.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Elle eten
Foto | iStock

Ook interessant