Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hoe werkt onze intuïtie?

hoe-werkt-onze-intuitie.png

Hoe mooi je mogelijk nieuwe baan ook lijkt, je weet zeker dat je het niet moet doen. Je kunt het niet goed uitleggen, je intuïtie fluistert je dat toe. Maar hoe werkt onze intuïtie?

Als we willen weten hoe onze intuïtie werkt, moeten we ons volgens neuropsycholoog Noortje Muselaers verdiepen in de werking van het brein. “De structuur van ons brein past zich continu aan op basis van invloeden uit de omgeving. Het brein is opgebouwd uit miljarden hersencellen, die met elkaar communiceren via verbindingen. Als we een verbinding vaak bewandelen, door bijvoorbeeld regelmatig dezelfde route naar het werk te nemen, komt er een vettige stof omheen. Die stof zorgt ervoor dat de signaaloverdracht van de ene naar de andere hersencel voortaan sneller verloopt. Als we een paar keer dezelfde route hebben afgelegd, weten we precies hoe we moeten rijden. Daarnaast associeert je brein ook: als je blij wordt van de geur van verse koffie, slaat je brein de emotie op en roept die op zodra je weer koffie ruikt. Dit complexe netwerk van breinverbindingen wordt voor een groot deel onbewust aangelegd. Vaak komen er gedachtes bij ons op waarvan we niet precies weten waar ze vandaan komen. Zo werkt het ook met intuïtie. Een intuïtieve beslissing wordt gevoed door kennis en ervaringen die we eerder hebben opgedaan. Ons brein werkt echter zo snel, dat we ons dit niet realiseren. Toch is het wel degelijk ons brein dat eerdere ervaringen gebruikt om ons een bepaalde richting op te sturen.”

Verstand of intuïtie?

Volgens Muselaers is het belangrijk om voor jezelf af te wegen wanneer je op je intuïtie kunt afgaan en wanneer je bewust even een stapje terug doet om meer weloverwogen, rationelere beslissing te maken. “In het onderwijs leer ik studenten argumentatie- en redenatievaardigheden om zorgvuldiger tot beslissingen te komen in cruciale situaties, zoals bij medische diagnoses of financiële adviezen. Ook in ziekenhuisketens train ik teams in levensbedreigende spoedsituaties om hun handelen en gedachtes hardop uit te spreken. Op die manier kunnen collega’s op dat moment checken of dat de meest gepaste manier van handelen in deze specifieke situatie is. Zo kunnen we ons behoeden voor de denkvalkuilen van ons brein.”

Intuïtieoefening

Carolina Bont, intuïtiecoach, auteur en oprichter van het Centrum voor Effectieve Intuïtie: “Intuïtie speelt vaak een grote rol bij vaardigheden waarin je goed bent. Bekijk dat eens. Let op de ideeënvonkjes, de beelden en gevoelens die je verder helpen als je bezig bent. Benoem iets waar je goed in bent (communicatieve vaardigheden, een spel, tekenen, dansen, organiseren, sport, koken, noem maar op). Kun je zien of en waar je intuïtie een aandeel heeft in je goede resultaten?

cover34nHet hele artikel over hoe onze intuïtie werkt en waarom het zo lastig is om ernaar te luisteren lees je in Margriet 34. Vanaf vrijdag 14 augustus te koop in de winkel of online te bestellen via Tijdschrift365.nl.

Ook interessant