Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hoe werkt de taal der liefde?

lovers-in-sun-beams.jpg

‘Wanneer je begrijpt hoe je liefde kunt ontvangen, weet je ook hoe je kunt houden van,’ Dat is wat schrijver Gary Chapman zegt in zijn boek De vijf talen van de liefde. Dit boek werd in 1995 gepubliceerd, maar is nog altijd actueel. Zo werd gisteren een video gepubliceerd waarin een stel aan het woord komt dat gelooft in deze theorie. ‘Theorie’ omdat Chapmans ideeën nooit zijn onderzocht of bewezen.

Hoe werkt deze taal der liefde? Door het maken van een online test kom je erachter hoe je liefde ervaart. Het kan bijvoorbeeld blijken dat je de meeste waarde hecht aan een-op-een aandacht. Ook kun je in je relatie zelf al zien op welke uitingen van affectie je partner positief reageert. Wanneer je vervolgens ook naar jezelf kijkt, leer je de manieren te herkennen waarop liefde wordt gegeven en ontvangen. Niet iedereen ervaart liefde op dezelfde manier. Wat je zelf belangrijk vindt om te ontvangen, vindt de ander misschien niet belangrijk om te geven en vice versa. Daarom zou het begrijpen van deze taal een relatie kunnen helpen. Volgens Chapman kunnen de manieren van liefdeservaring worden onderverdeeld in vijf verschillende ‘talen’.

De vijf talen van de liefde:

  • Bemoedigende woorden: Positieve opmerkingen, gemeende complimentjes, waardering verwoorden. Het belang van duidelijke en directe communicatie. ‘Ik hou van jou’ is voor jou een belangrijke zin. Je zoekt zekerheid in wat je elkaar vertelt.
  • Daden en dienen: Hulp krijgen zonder het te hoeven vragen. Bijvoorbeeld thuiskomen in een al opgeruimd huis of een heerlijke maaltijd die al voor je klaarstaat. Het gaat om het begrijpen van en reageren op wat de ander nodig heeft. Niet iets voor elkaar doen uit last, maar uit liefde.
  • Cadeautjes geven en krijgen: Denk aan iets kleins, bijvoorbeeld een bloemetje. Ook leuk is een souvenir na een verre reis. Steek ook moeite in het zoeken naar het juiste verjaardagscadeau. Het gaat erom dat er altijd aan je wordt gedacht. Niet alleen de waarde van het cadeau, maar ook de reden achter de gift is van belang. Je prijst elkaar in waarde en symboliek.
  • Tijd en aandacht: Tijd aan elkaar besteden en er altijd voor elkaar zijn is van groot belang. Zo hebben jullie de tijd om diepe gesprekken te kunnen voeren en onverdeelde aandacht voor elkaar te hebben. Ook ongeplande momenten en het fijn met elkaar hebben in stilte is belangrijk voor de liefde. Je bent met elkaar, dat maakt het waardevol.
  • Lichamelijke aanraking: Denk aan hand in hand lopen in drukke straten. Een arm om je heen in een groot gezelschap. Niet alleen de liefde tussen de lakens, maar juist ook de kleine acties die zeggen ‘ik ben hier‘ zijn belangrijk. Niets is waardevoller voor je dan een knuffel.

Elk individu zou de meeste waarde hechten aan één primaire en één secundaire versie van deze talen, zegt Chapman in zijn boek. Zo zou je de meeste waarde kunnen hechten aan bemoedigende woorden en het vervolgens ook enorm belangrijk vinden liefde te ontvangen én zelf te geven door middel van cadeautjes. Daarnaast knapt iemand die veel waarde hecht aan ‘daden en dienen’ ook veel eerder af op een lui en onbetrouwbaar persoon. Datzelfde geldt voor iemand die veel waarde hecht aan lichamelijke aanraking, maar een gebrek aan lichamelijk contact ervaart. Wanneer jij en je partner  begrijpen hoe je het meest effectief en positief liefde ontvangt, kan dit je relatie enorm versterken.

Bekijk hieronder de video, gemaakt door reis-vlogger Raya Encheva, waarin zij vertelt waarom ze in de ideeën van Gary Chapman geloven.

Door welke talen voel je je aangesproken? En denk je dat dit echt zou werken?

Bronnen: 5lovelanguages.comliefdestalen.nl, coachpraktijkmindcare.nl
Foto: iStock

Lees hier een artikel over liefdeslessen van een echte relatiedeskundige.

Nog meer liefde:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant