Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hoe veilig is het coronavaccin nu het onderzoek zo veel sneller gaat dan normaal?

hoe-veilig-is-het-coronavaccin-nu-het-onderzoek-zo-veel-sneller-gaat.jpg

De wereld is nog steeds in de ban van corona. Met een tweede golf die op de loer ligt, wordt er steeds meer hoopvol uitgekeken naar een werkend coronavaccin. In sneltreinvaart wordt er door wetenschappers gewerkt en dit lijkt ook de goede kant op te gaan. Toch rijst daarmee wel de vraag: hoe veilig is zo’n coronavaccin als dit versneld op de markt komt? 

Normaal gesproken zijn er jaren nodig om een vaccin te ontwikkelen, lopen we daardoor met het coronavaccin risico? 

Hoe veilig is het coronavaccin?

Eind 2020 of begin 2021 wordt verwacht dat er een coronavaccin op de markt kan worden gebracht. Tot op heden is het vaccin tegen de bof uit 1967 met een proces van vier jaar nog steeds het snelst geproduceerde vaccin ooit. Het coronavaccin zou daarmee dus een record verbreken. Ben van der Zeijst van Universiteit Leiden en de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Microbiologie legt aan het RTL Nieuws uit dat dit bij een coronavaccin zo veel sneller kan door ‘platform technology’. Dat houdt in dat verschillende vaccins vanuit dezelfde bouwstenen worden ontwikkeld. De basis van het vaccin bestaat dus al. Hierdoor kan het proces worden versneld en gaat ook de veiligheidskeuring een stuk sneller. Dat houdt wel in dat het vaccin dus moet blijven voldoen aan bepaalde eisen voordat dit wordt goedgekeurd. Volgens Van der Zeijst wordt ondanks die versnelling niet op de veiligheid ingeleverd. 

Zeldzame bijwerkingen 

Van der Zeijst stelt echter dat het inenten van zo’n goedgekeurd coronavaccin niet helemaal zonder risico’s gaat. Dat komt omdat er ook zeldzame bijwerkingen kunnen optreden. Doordat ineens miljoenen mensen tegelijk gevaccineerd worden, zullen dit soort uitzonderlijke gevallen sneller aan het licht komen dan wanneer het vaccineren geleidelijk verloopt. En dat is een risico dat niet alleen bij het coronavaccin bestaat, maar bij elk vaccin. Dat komt omdat je dit nooit eerst op miljoenen mensen kunt testen voor het product op de markt komt. 

Lees ook: Dit weten we nu over de werking van het coronavaccin dat Nederland heeft besteld

Gevolgen op de lange termijn

Hoewel er nu al veel onderzoek wordt gedaan en getest op de bijwerkingen van een coronavaccin, is er nog weinig bekend over de effecten op de lange termijn. Volgens Van der Zeijst worden er veel risicoanalyses gemaakt, maar kan er niet met zekerheid uitspraak worden gedaan over de langetermijnrisico’s. Dat is volgens hem eigenlijk bij elk vaccin het geval. Daarom is het belangrijk dat alle mogelijke bijwerkingen geregistreerd worden, zodat de risico’s kunnen worden verkleind. Ook moet nog blijken hoe lang het vaccin precies werkt en of je gevaccineerd de ziekte wel nog kunt overdragen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant