Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Hoe vaak moeten we nog een nieuwe boosterprik? Híer houdt het kabinet rekening mee

hoe-vaak-nieuwe-boosterprik.jpg

Steeds meer mensen zijn aan de beurt voor hun boosterprik, die extra bescherming moet geven tegen het coronavirus. Maar kun je na die boosterprik dan weer een tijdje vooruit of moet je ‘m aankomend jaar nog veel vaker halen? 

Dít weten we hier tot nu toe over. 

Hoe vaak moeten we nog een nieuwe boosterprik? 

Met de basisvaccinaties en één boosterprik zijn we er aankomend jaar waarschijnlijk nog niet. Volgens het kabinet is de kans namelijk erg groot dat we volgend jaar nog drie boosterrondes nodig gaan hebben. Dat is inclusief de huidige boostercampagne. Daarnaast word verwacht dat er een nieuwe boosterronde in het tweede kwartaal en het najaar van 2022 nodig zullen zijn. Ook voor 2023 staat er al een boosterronde op de planning.  

Eerder werden er alvast 12 miljoen vaccins van Pfizer/BioNTech bijbesteld en daar komt nog eens een bestelling bij van bijna zes miljoen extra prikken voor volgende boosterrondes die het kabinet verwacht. Volgens De Jonge mikt het kabinet daarmee op een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad en nemen ze het zekere of het onzekere.

Lees ook: Aha: zó lang duurt het gemiddeld voor je boosterprik werkt

Hoe nuttig is een boosterprik?

Je vraagt je misschien af hoe effectief zo’n boosterprik is, als we telkens nieuwe boosterrondes nodig hebben. Het is normaal dat antistoffen na verloop van tijd steeds meer afnemen. Hoewel het nog niet duidelijk is hoe snel die antistoffen na een boosterprik afnemen, is de schatting dat dit net als bij je basisvaccinaties na ongeveer een half jaar steeds verder afneemt. Dat betekent dus niet dat je hele immuniteit na die periode is verdwenen, maar je lichaam moet zonder oppepper harder werken om het virus te bestrijden. Een boosterprik brengt de hoeveelheid antistoffen in je lichaam weer op het niveau van vlak na je laatste vaccinatie. 

Bron | RTL Nieuws, NRC
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant