Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hoe neem je de juiste beslissing?

hoe-maak-je-de-juiste-beslissing.png

De hele dag door maken we keuzes. Wat trek ik vandaag aan? En wat eten we vanavond? Maar ook: ga ik verhuizen? Zal ik mijn baan opzeggen? Slaat bij jou af en toe de keuzestress toe en vind je het lastig om knopen door te hakken? Margriet helpt je bij het maken van de beste keuze.

Wanneer een huishouden uit meerdere personen bestaat, wordt de verantwoordelijkheid voor het nemen van veel beslissingen vaak gedeeld. Toch blijkt uit diverse onderzoeken dat het maken van keuzes en beslissingen best veel stress kunnen opleveren. Vooral keuzes met betrekking tot financiële planning, carrière en grote aankopen. Hieronder wat handige tips om makkelijker knopen door te hakken en beslissingen te nemen.

Bepaal je doel

Mensen die geen zelfreflectie toepassen, nemen eerder verkeerde beslissingen omdat ze niet goed weten waarom zie iets willen. Voordat je van baan wilt wisselen, moet je je afvragen: wil ik een andere carrière? Of wil ik gewoon een andere baas? Voorkom dat je een beslissing neemt op basis van de verkeerde onderliggende gedachte.

Elimineer keuzes door normen

Als je bijvoorbeeld een nieuwe digitale fotocamera wilt kopen, schrijf dan op welke functies je daadwerkelijk gaat gebruiken. Alleen camera’s die deze functies bezitten, komen dan in aanmerking. Zo beperk je je keuzes en negeer je de exemplaren met functies die je niet nodig hebt.

Wees je bewust van vooroordelen

Vooroordelen kunnen ervoor zorgen dat we soms de verkeerde beslissingen nemen. Zo gaan we bijvoorbeeld eerder af op levendige voorbeelden dan op statistieken. Denk bijvoorbeeld aan een vliegtuigcrash. Ook zijn we gevoelig voor hoe informatie wordt omlijst; ‘korting’ klinkt aantrekkelijker dan ‘geen creditcardbetaling’. Houd deze vooroordelen in je achterhoofd om helder te denken. 

Probeer niet te haasten

Mensen maken vaak slechte keuzes als ze in een slecht humeur hebben of gestrest zijn. Het is belangrijk om op zo’n moment complexe beslissingen even te laten rusten. Je hersens hebben tijd nodig om de informatie te verwerken. Een beslissing die je neemt na een moment van rust heeft meer kans van slagen.

Analyseren

Analyseer na elke beslissing die je hebt gemaakt. Vraag jezelf af hoe je je daarna voelde, wat je ervoer en hoe je dit vervolgens kunt toepassen in de toekomst.

Ook interessant