Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zó lang gaat het duren voordat alle uitgestelde operaties ingehaald zijn

zo-lang-gaat-het-duren-om-uitgestelde-operaties-in-te-halen.jpg

Over de uitgestelde zorg werd vorige week meer bekend: de meest urgente behandelingen worden naar verwachting binnen zes weken uitgevoerd (zodra het weer kan) en het kan wel tot begin volgend jaar gaan duren voordat ook minder spoedeisende zorg helemaal is ingehaald. Nu blijkt echter dat het ook nog wel even kan duren voor alle uitgestelde operaties ingehaald zijn.

De Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie denkt dat daar twee jaar voor nodig is.

Uitgestelde operaties

Het gaat om ongeveer 140.000 uitgestelde operaties, waar circa 350.000 uren inhaalzorg voor nodig is. Om het binnen twee jaar voor elkaar te krijgen is volgens de artsen 10 procent meer operatietijd nodig. “En dat terwijl het afgelopen jaar al veel gevraagd is van anesthesiologen en andere zorgmedewerkers”, aldus de groep artsen.

De NVA wijst erop dat de inhaalzorg bovenop de reguliere zorg komt. “Als we ons alleen zouden focussen op de uitgestelde operaties dan zou de zorg deze achterstand in twee maanden weg kunnen werken. Echter, deze inhaalzorg komt bovenop de reguliere zorg die naar het normale niveau moet worden opgeschaald. Er is dus niet zomaar zoveel capaciteit beschikbaar”, stellen de anesthesiologen.

Lees ook: Dit is wat we tot nu toe weten over het inhalen van de uitgestelde zorg

Gezondheidsschade en hogere zorgkosten

Op dit moment wachten in Nederland veel mensen op een operatie. Volgens de NVA leidt dit uiteindelijk op lange termijn tot gezondheidsschade en hogere zorgkosten. “Als we elke zaterdag op volle capaciteit doorwerken om operaties in te plannen, dan zouden we de 140.000 uitgestelde operaties in ongeveer anderhalf jaar kunnen uitvoeren. Je moet echter niet vergeten dat ok-medewerkers net als veel andere zorgmedewerkers al ruim een jaar dubbele diensten en overuren draaien”, aldus de belangenorganisatie.

Bron | ANP
Beeld | Getty Images

Ook interessant