Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vraag van de week: hoe kun je je AOW aanvullen?

vraag-van-de-week-hoe-kun-je-je-aow-aanvullen.jpg

Iedereen heeft vanaf z’n 65e recht op een AOW-uitkering. Maar wat als je zzp’er bent en nooit pensioen hebt opgebouwd? Kun je je AOW-uitkering dan nu nog aanvullen?

Tina: “Ik ben 47, getrouwd met Peter en onze kinderen zijn bijna de deur uit. Mijn man en ik hebben beiden een prima inkomen als zzp’er, maar we hebben nooit pensioen opgebouwd en daar maak ik me steeds meer zorgen om. Straks moeten we rondkomen van alleen een AOW-uitkering. Wat kan ik nu nog doen om te zorgen dat wij straks zorgeloos kunnen genieten van onze oude dag?

Annemarie van Gaal: “Er zijn gelukkig nog wel mogelijkheden om geld voor later te sparen. Je zou bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering af kunnen sluiten, waarbij je na je pensionering een gegarandeerde uitkering per maand krijgt. Nadeel van een lijfrenteverzekering is dat het een vrij duur verzekeringsproduct is en als je overlijdt stopt de uitkering ook. Een andere mogelijkheid is banksparen voor je pensioen. Voordeel is dat je fiscaalvriendelijk kunt sparen en dat als je overlijdt het restant  van het gespaarde geld, in tegenstelling tot een opgebouwd pensioen of lijfrenteverzekering, uitgekeerd wordt aan je nabestaanden. Nadeel is dat je niet bij je geld kunt tot je pensioendatum, ook niet als je het onverwacht nodig mocht hebben.

Lees ook: Vraag van de week: ‘Hoe houd ik het leuk met mijn pittige kleinkind?’

Beleggen in aandelen

Iets anders dat je zou kunnen overwegen is om elke honderd euro die je overhoudt te beleggen in aandelen. Dat kan niet fiscaalvriendelijk, want je moet belasting betalen over het geld dat je belegt, aan de andere kant is het geld ook onbelast als je je aandelen verkoopt. Met beleggen in aandelen bouw je vermogen op voor later met een goede kans dat je geld nog aangroeit door de rendementen die je maakt.

Beleg met het geld dat je kunt missen

Gemiddeld genomen stijgen aandelenkoersen door de jaren heen eigenlijk altijd zo’n acht procent per jaar, maar soms zit het mee en soms zit het tegen. Je kunt een deel van je geld kwijtraken als de beurs instort of als net de aandelen die je hebt uitgekozen, dalen. Beleg daarom alleen in aandelen met geld dat je een paar jaar kunt missen, zodat je na een daling van de beurs ook een opleving kunt afwachten en niet met verlies hoeft te verkopen.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Beleggen in een indexfonds

Als je niet veel risico wilt lopen of zelf geen interesse hebt om actief aandelen te kopen en verkopen, kun je ook beleggen in een indexfonds (een zogenaamde indextracker). Een indextracker moet je zien als een mandje met aandelen in een bepaalde samenstelling dat feitelijk gewoon de AEX-index of een andere index volgt. De meeste jaren doen de indextrackers het zelfs beter dan de actieve beleggers. Kijk bijvoorbeeld op de site van indexcapital.nl hoe indexbeleggen werkt.”

Beeld | iStock

AOW aanvullenAnnemarie van Gaal is ondernemer en financieel deskundige. Ze is onder andere bekend van het tv-programma Een dubbeltje op zijn kant.

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-02.
Je kunt deze editie nabestellen via MAGAZINE.NL >

Ook interessant