Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

In 7 makkelijke stappen zelf je fietsband plakken

beautiful-caucasian-female-worker-with-short-blonde-hair-and-eyeglasses-crouching-and-repairing-bicycle-bike-workshop-interior.jpg

Je hebt een lange dag gehad en verheugt je erop lekker naar huis te gaan, kom je bij je fiets is je band lek… Gelukkig hoeft dit niet voor veel vertraging te zorgen. Want waarom zou je je fiets naar de fietsenmaker brengen als je ‘m ook zelf kunt plakken? 

Margriet samen met SIRE

Nog nooit een fietsband geplakt? Geen probleem, je bent nooit te oud om te leren. Check altijd voordat je begint met het plakken van je band het ventiel. Het kan zomaar zijn dat je band helemaal niet lek is maar dat het ventiel is losgedraaid.

Voorbereiding

Blijkt je band toch echt lek te zijn? Dan is dit wat je nodig hebt om ‘m te plakken: een reparatiesetje (bandenlichters, lijm, plakkers en schuurpapier), een emmertje water, een fietspomp en een schaar zijn handig om alvast bij de hand te hebben.

Plakken maar

  1. Zet je fiets op z’n kop. Let op! E-bikes zijn een stuk zwaarder dan gewone fietsen, vraag of iemand je kan helpen.
  2. Bestudeer zorgvuldig de buitenkant van je band op scherpe voorwerpen. Zie je een stukje glas of een ander scherp voorwerp? Verwijder deze dan voorzichtig.
  3. Wip de buitenband aan één kant met minimaal drie bandenlichters van de velg. Wees voorzichtig, want ze kunnen je binnenband beschadigen.
  4. Verwijder de binnenband en controleer je binnenband op onregelmatigheden. Verwijder ook hier indien nodig een scherp voorwerp.
  5. Nu is het tijd om op zoek te gaan naar het lek in je binnenband, pomp de binnenband op. Ga op zoek naar het lek door van dichtbij te kijken waar het lek zit. Lukt dit niet? Pomp de binnenband nogmaals op en haal de band door het emmertje met water. Als je belletjes omhoog ziet komen dan weet je waar het lek zit.
  6. Gaatje gevonden? Haal de band uit het water en markeer de plek met een pleister. Wacht tot de band helemaal leeg is gelopen en schuur de plek rondom de plek. Breng de zelfplakker of een bandenplakker aan met lijm op het lek.
  7. Plaats de binnenband terug in de buitenband. Pomp je band op (en waarom ook niet even de andere) en je kan weer vooruit!

Soms zijn we geneigd om spullen weg te gooien in plaats van ze te repareren. Maar waarom probeer je het niet eerst te repareren, niet alleen heel leuk om te doen, het geeft je ook nog eens een berg voldoening! Wat ga jij repareren? Of het nou je broek, speelgoed, je fiets of iets anders is. Ga naar repareerhet.nl en bekijk hoe je het beste jouw spullen kan repareren.

Bron: ANWB

Ook interessant