Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hoe help je iemand die eenzaam is?

eenzaam.png

Van PostNL en het Nationaal Ouderenfonds mogen we dit jaar gratis een kerstkaart sturen aan een eenzame oudere. Maar ook jongere Nederlanders voelen zich vaak eenzaam, vooral tijdens de feestdagen. De oplossing: maak het bespreekbaar.

Het Nationaal Ouderenfonds en PostNL organiseren een kerstkaartenactie voor eenzame ouderen. Op het velletje kerstpostzegels zit dit jaar één extra postzegel, zodat we een gratis kerstkaartje kunnen sturen naar iemand die aandacht kan gebruiken. Ook krijgt iedereen op 10 december een gratis kerstkaart thuisbezorgd om naar een eenzame oudere te sturen. Wie geen eenzame oudere kent, kan de kaart via het Nationaal Ouderenfonds versturen.

Niet alleen hoogbejaarden zijn eenzaam

Maar eenzaamheid treft niet alleen (hoog)bejaarden. Uit een eerdere enquête van Margriet bleek al dat een kwart van de vrouwen boven de twintig zich geregeld eenzaam voelt. Van vrouwen boven de zestig is dit zelfs veertig procent. Rond de feestdagen wordt dit gevoel nog eens versterkt: zestig procent van de Margriet-lezeressen geeft aan zich in de feestperiode nog eenzamer te voelen. Als je dit herkent, dan weet je misschien ook hoe moeilijk het is om van gevoelens van eenzaamheid af te komen. Dit stappenplan kan je een heel eind op weg helpen.

Hoe help je je contactarme buurvrouw?

Een kerstkaartje is natuurlijk een mooi gebaar. Maar als je écht wil helpen, maak je het bespreekbaar, adviseert eenzaamheidsdeskundige Jeannette Rijks in Margriet. “Vraag wat de ander wil. Realiseer je dat de behoefte aan contact voor iedereen anders is. Het kan best zijn dat je buurvrouw gruwelt van het idee om elke dag mensen om zich heen te hebben.”

‘Eenzaamheid kan alleen worden opgelost door persoon zelf’

Kun je niet wat meer doen, zoals vaker langsgaan? Jeannette Rijks: “Dat zal je buurvrouw zeker gezellig vinden, maar haar eventuele gevoel van eenzaamheid verdwijnt daarmee niet. Ze moet eerst onderzoeken wat voor contacten ze mist en wat ze wil doen om ervoor te zorgen dat ze die krijgt. Eenzaamheid kan nu eenmaal alleen worden opgelost door die persoon zelf, en niet door de omgeving. Daar wordt vaak te gemakkelijk over gedacht.”

Margriets vriendinnengroep
Als je op zoek bent naar vriendschappen of gewoon gezellig contact, kun je je aanmelden bij de Margriet Vriendinnen Facebookgroep. De vriendinnengroep telt inmiddels ruim vierduizend leden. Veel vrouwen zijn net als jij op zoek naar nieuwe vriendinnen of een leuk praatje, virtueel of in real life!

Sommige hulp werkt zelfs averechts

Socioloog Eric Schoenmakers stelt zelfs dat sommige initiatieven om eenzame mensen te helpen ‘averechts werken’. “Stel dat je je erg alleen voelt en je wordt een keer uitgenodigd voor een leuk uitje,” zegt hij in Margriet. “Je geniet die dag, het is gezellig, maar ’s avonds ga je weer naar je stille huis. Niemand met wie je je verhaal kunt delen, terwijl je dat zo graag wilt. Na zo’n dag intensief contact besef je des te meer wat je mist. Om die reden kan een goedbedoeld uitstapje heel verkeerd uitpakken.”

Doneer een kerstdiner

Van kwetsbare ouderen kunnen we echter bijna niet verwachten dat ze nog actief gaan investeren in sociale contacten. Volgens het Nationaal Ouderenfonds kunnen alle kleine beetjes dan wel helpen, zoals een lief kaartje of een kopje koffie. In de decembermaand organiseert het fonds door het hele land kerstdiners voor eenzame ouderen. Helpen? Voor vijftien euro kun je een kerstdiner doneren.

M49-CoverMeer tips?

Meer over eenzaamheid kun je lezen in het dossier over eenzaamheid in Margriet 49 uit 2014. Dit nummer kun je online nabestellen via Tijdschrift365.nl.

 

Ook interessant

Nog nooit verteld: ‘Met kerst mis ik het zó dat ik geen gezin heb’

Heb je te veel of de verkeerde vrienden? Dit zijn 6 redenen om met vrienden te breken.

Waarom zijn eenzame mensen eenzaam?

 

Ook interessant