Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hoe help je op straat iemand die dement en verward is?

Door de vergrijzing komen we steeds vaker mensen met dementie tegen. Maar hoe benader je iemand op straat die de weg naar huis niet meer weet? Op samendementievriendelijk.nl kun je korte trainingen volgen om beter om te gaan met mensen met dementie en zo Nederland ‘dementievriendelijker’ te maken. 

De gratis onlinetrainingen zijn een onderdeel van de campagne ‘Samen dementievriendelijk’ die op 21 september, Wereld Alzheimer Dag, is gestart. Er zijn ook tv-commercials bij de publieke omroepen te zien om ons dementievriendelijker te maken. Belangrijk, want door de vergrijzing zullen we steeds vaker met dementie te maken krijgen. Ook in de supermarkt en op straat.

Goed om te weten: introduceer je hulpvraag

In de korte videotrainingen leer je hoe je signalen van dementie kunt herkennen en krijg je tips om beter om te gaan met mensen met dementie in verschillende situaties, zoals op straat, in de winkel of in het gemeentehuis. En dat is echt leerzaam, ontdekten wij. Want als je gewoon vriendelijk aan iemand met dementie vraagt of je kunt helpen als hij of zij de weg lijkt kwijt te zijn, zal deze misschien niet weten waarom je dat doet of wie je bent. In plaats daarvan kun je je vraag beter introduceren, leert de training. Zoals: “Goedemiddag mevrouw. Ik zie dat u het dorp uitloopt. Mag ik u vragen waarnaar u op weg bent?”

Oogcontact belangrijk

In de training leer je verder dat oogcontact houden heel belangrijk is. In het voorbeeld van de verdwaalde mevrouw is de volgende stap het benoemen wat er volgens jou aan de hand is en kijken (oogcontact) of je wordt begrepen. Bijvoorbeeld: “U lijkt op zoek te zijn naar uw woning. Klopt dat?” Door te benoemen waar iemand mogelijk naar op zoek is, maak je je vraag concreet voor iemand. En door te vragen of het klopt, geef je iemand de ruimte zijn of haar verhaal te doen.

Meelopen naar huis

Vervolgens kun je terug in de richting van – in dit geval – het dorp wijzen en vragen: “Vindt u het prettig als ik een stukje met u meeloop?” Tijdens het lopen kun je meer informatie inwinnen over waar iemand woont of naartoe wil. Het kan ook zijn dat iemand iets in de omgeving herkent en zelf de weg weer kan vervolgen.

Wat als iemand echt de weg niet meer weet?

Het kan ook voorkomen dat iemand ondanks je goede handelen de weg naar huis echt niet meer kan vinden. In zo’n geval is het verstandig bij iemand te blijven en contact op te nemen met de lokale politie of de wijkagent te bellen om na te gaan of er iemand als vermist is opgegeven. Mogelijk heeft de politie of wijkagent meer informatie over het woonadres van de persoon.

Over Samen dementievriendelijk

Samen dementievriendelijk is een initiatief van pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM, Alzheimer Nederland en het ministerie van VWS. “De urgentie is groot omdat het aantal mensen met dementie toeneemt door de vergrijzing,” zegt projectleider Nienke van Wezel. “Daarnaast wonen mensen met dementie steeds langer thuis. Zodoende komen we in onze samenleving steeds vaker mensen met dementie tegen.”

Vanaf maandag 17 oktober is de tweede en nieuwe commercial van de campagne op de publieke omroep te zien, over wat we kunnen betekenen voor iemand met dementie en hun mantelzorger(s) in onze eigen buurt:

Meer hulp bij dementie

Als iemand dement wordt of is, kun je niet meer met hem of haar praten en communiceren zoals je gewend was. Maar hoe doe je dat dan wél? Gezondheidszorgpsycholoog Huub Buijssen geeft 6 liefdevolle en praktische tips.

 

Ook interessant