Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hoe gevaarlijk is een hoornaar nu echt?

hoornaar.jpg

Deze week kwam in het nieuws dat er een Nederlandse man was overleden na meerdere steken van een hoornaar. De man was vakantie aan het vieren in Frankrijk, toen hij plotseling werd aangevallen door het insect.

Het verhaal van de man doet veel mensen huiveren: want hoe gevaarlijk is zo’n hoornaar nu eigenlijk? En moeten we ons op vakantie zorgen gaan maken?

Zeldzaam

Volgens bioloog Arnold van Vliet, werkzaam bij de universiteit van Wageningen, valt het wel mee. ‘’Hoornaars komen ook in Nederland voor, maar zijn niet gevaarlijker dan gewone wespen. Ook door een wespensteek kunnen mensen overlijden, maar dat komt alleen in uiterste gevallen voor,’’ vertelt hij aan RTL Nieuws.

Minder agressief

De bioloog denkt dat het slachtoffer in de buurt van een nest is gekomen, waarna de insecten agressief zijn geworden. De hoornaar is volgens Van Vliet doorgaans veel minder agressief dan de wespen die wij kennen. Ze komen ook minder vaak op zoetigheid af.

Eerder in de bloedbaan

Wél is een steek van een hoornaar pijnlijker. “Het gif geeft een intense reactie. Bovendien is de angel langer, waardoor het insect dieper kan steken. Zo kan het gif sneller in de bloedbaan terechtkomen,” aldus Van Vliet.

Rustig blijven

Zijn belangrijkste tip? Niet in paniek raken. “Zo’n angstreactie zorgt ervoor dat mensen kunnen gaan hyperventileren en zelf flauwvallen. Blijf rustig, zuig het gif uit met je mond en spuug het uit. In de meeste gevallen doet de steek even pijn, maar dat gaat over.”

Minutenwerk

Een steek van een wesp of hoornaar kan alleen dodelijk zijn als iemand allergisch is voor insectenbeten. Als dit het geval is, moet je direct 112 bellen. “Doe niet alle mogelijke moeite om iemand naar het ziekenhuis te vervoeren, maar zorg ervoor dat je op een plek bent waar de ambulance je gemakkelijk kan bereiken en eerste hulp kan verlenen. Het is namelijk, in extreme gevallen, minutenwerk.”

Hoe reageren?

Is er een wesp of hoornaar in de buurt? Maak dan vooral géén paniekerige bewegingen om ze weg te jagen. Van Vliet: “Dan raken de insecten geïrriteerd. Rustige armbewegingen kunnen daarentegen wél helpen om ze te verjagen.” Ook is het verstandig zoete drankjes of etenswaren af te dekken met een schoteltje; insecten worden aangetrokken door zoete geurtjes.

Bron | RTL |
Foto | iStock |

Ook interessant om te lezen

 

Ook interessant