Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

‘Hiv-kinderen moeten kind kunnen zijn’

orange-babies.jpg

– In samenwerking met Orange Babies – 

Al achttien jaar zet Orange Babies zich in voor zwangere vrouwen met hiv en hun baby’s in Afrika. Oprichter Baba Sylla bezocht begin dit jaar verschillende projecten in Namibië. Hij zag dat de aanpak loont, maar ook dat er nog werk aan de winkel is. 

Baba Sylla (zie foto bovenaan) is oprichter en directeur van Orange Babies. Hij bezoekt in een maand tijd projecten in Zuid-Afrika, Namibië en Zambia; landen waarin de stichting actief is. Hij komt in scholen en weeshuizen, spreekt zwangere vrouwen met hiv en loopt mee in moeder-kindcentra. Over zijn bezoek aan Namibië vertelt Baba: “Orange Babies heeft twee doelstellingen: we willen voorkomen dat de baby’s van zwangere vrouwen met hiv ook besmet raken én we willen kinderen die slachtoffer zijn geworden van hiv en aids helpen. In Namibië werkt Orange Babies nu met een nieuwe strategie waarin programma’s voor zwangere vrouwen, voor baby’s en voor grotere kinderen worden gecombineerd. In plaats van het initiëren van drie losse programma’s, zorgen we ervoor dat iedereen binnen de gemeenschap samenwerkt om het aantal mensen van hiv te laten dalen. We leggen als het ware een groot denkbeeldig oranje lint om de gemeenschap heen.”

Groot verschil maken

Een van de gemeenschappen waar de stichting zo’n ‘oranje lint’ omheen heeft gespannen, is Five Rand, een sloppenwijk in Okahandja, een stad op zo’n zeventig kilometer ten noorden van de hoofdstad Windhoek. Baba bezoekt er een school waar 485 van de 650 leerlingen worden ondersteund door Orange Babies. “De leerlingen zijn bijna allemaal weeskinderen en direct of indirect slachtoffer van hiv. Op deze school worden ze begeleid door twaalf door ons opgeleide community mothers. De moeders zijn zelf hiv-positief en dragen ieder zorg voor zo’n veertig kinderen. Zij letten erop dat de kinderen eten, zich wassen en hun hiv-medicijnen krijgen, maar ze geven ook vertrouwen en liefde. Ze stimuleren de kinderen te spelen, te zingen en te dansen, kortom: om kind te zijn.” Een van de community mothers vertelt Baba over de elfjarige Jelena, een meisje met hiv dat het moeilijk vond om haar medicijnen op tijd in te nemen. Baba: “De community mother nam haar apart en legde uit dat ze zelf ook hiv heeft en weet hoe moeilijk het is om elke dag medicijnen te moeten slikken. Ze stelde Jelena voor om dat voortaan samen te doen, elke dag op hetzelfde tijdstip, en dat gaat nu al wekenlang goed. Dit soort praktische zaken maakt een groot verschil.”

Liefdevol opgevangen

In deze sloppenwijk steunt Orange Babies, samen met Sportive 4 Kids, de Five Rand Primary School. Veel kinderen op deze school zijn weeskinderen en verblijven bij een familielid of op straat. Sommige zijn ook besmet met het hiv-virus. “Kleine kinderen van zeven jaar lopen elke dag alleen naar school, langs gevaarlijk terrein. Absolute armoede, geen elektriciteit, weinig water, voeding en kleding zijn een paar van de ontberingen waar ze elke dag tegen vechten. En net als in andere community’s, is er altijd een probleem met de Shebeens (buurtkroegen). Het lawaai en de dronken mensen maken het moeilijk voor kinderen om te studeren en geven een onveilig gevoel. Ondanks al deze tegenslagen zijn ze vastberaden om elke dag naar school te komen. Ze hebben dezelfde dromen als ieder ander kind.”

Met het openen van het Orange Babies Home, mogelijk gemaakt door Nelson Schoenen en de Jack & Carla Wintermans Foundation, wordt nu voor de kinderen die het urgentst hulp nodig hebben, een veilig onderkomen gebouwd. “Zo’n veertig kinderen zullen hier liefdevol worden opgevangen en verzorgd. Ze kijken enorm uit naar de opening van het huis, die naar verwachting in juni 2017 zal plaatsvinden.”

Effectiever

Baba’s volgende stop is een moeder-kindcentrum, waar recent bevallen vrouwen hun eigen gezondheid en die van hun baby kunnen laten checken. “Ik ontmoette er een meisje van zestien jaar met een baby van vier maanden. Ze bleek hiv-positief te zijn. Ik vroeg haar hoe ze bij ons centrum terecht was gekomen. Het meisje vertelde toen dat haar moeder hier vroeger óók patiënt was geweest. Ik heb haar opgevangen en we hebben met de mensen daar direct alles in gang gezet om ook haar te helpen en begeleiden zodat ze met haar baby een zo gezond mogelijke toekomst tegemoet kan gaan. Vervolgens hebben de programmamanager en ik besproken hoe we de hulp nog effectiever kunnen maken.” Hoewel er voor Orange Babies dus nog genoeg te doen valt in Namibië, is Baba optimistisch: “Normaal gesproken nemen vooral vrouwen deel aan onze projecten, maar het valt me op dat ik ook steeds meer mannen zie. Ze zijn geïnteresseerd in Orange Babies en willen weten hoe ze een bijdrage kunnen leveren. Ze helpen mee in de keuken, praten met de vrouwen en kinderen. Het belangrijkste nieuws is dat het aantal besmettingen in onze gemeenschappen is gedaald. Onze aanpak loont!”

Orange Babies

De meeropbrengsten van de Margriet Puzzel en winacties gaan de komende weken naar Orange Babies. Dankzij je bijdrage worden moeders en kinderen in Afrika gesteund bij hun gevecht voor een toekomst zonder hiv. Zij worden het hardst getroffen door de aidsepidemie, maar ontvangen de minste hulp.

Foto | Adrian Kuipers

Lees het hele reisverslag van Baba op orangebabies.nl.

Helpt u ook mee? Ga naar orangebabies.nl

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant