Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Rode Kruis waarschuwt voor hittegolf in coronacrisis: let extra goed op elkaar

hittegolf-in-coronacrisis-rode-kruis-roept-op-extra-goed-op-elkaar-te-letten.jpg

Er staat ons een landelijke hittegolf te wachten, maar daarnaast is ook de coronacrisis nog steeds van kracht. Daarom doet het Rode Kruis een extra oproep om deze dagen goed op ouderen en andere kwetsbaren te letten.  

Zij lopen de komende dagen extra risico op de gevaren van de hitte. 

Hittegolf in coronacrisis 

Vooral ouderen en andere kwetsbaren, die door de coronacrisis nog meer thuis zitten, lopen tijdens een hittegolf extra risico. Normaal gesproken zien ziekenhuizen op de Spoedeisende Hulp tijdens dit soort hete dagen de drukte al toenemen. Daarom raadt Yvonne Breedijk, projectleider hitte bij het Rode Kruis, aan om dagelijks contact op te nemen met ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en daklozen. Daarbij raadt Breedijk vooral aan om te ze te herinneren om voldoende water te drinken. Vooral ouderen hebben minder snel een dorstprikkel, waardoor ze vergeten te drinken. Dit terwijl ze dat vocht juist hard nodig hebben. 

Bang voor tocht 

Daarnaast blijkt volgens een onderzoek van Hein Daanen, hoogleraar inspanningsfysiologie bij de Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, dat ouderen vaak de deuren en ramen gesloten houden tijdens de nacht en ochtend. Dat zorgt ervoor dat het in huis al snel te warm wordt. Veel kwetsbare ouderen houden zich niet aan dit soort hittemaatregelen uit angst voor tocht. Hierdoor kan de temperatuur in huizen tot boven de 40 graden stijgen, wat voor ouderen erg gevaarlijk kan zijn. 

Lees ook: Wat je wel (en vooral niet) moet drinken tijdens een hittegolf

Nationaal hitteplan

De komende dagen stijgt het kwik nog verder, en daarom is er deze tijd een nationaal hitteplan van kracht van het RIVM. Het advies luidt om goed te blijven drinken, je niet te veel in te spannen, zo veel mogelijk schaduw op te zoeken en het huis koel te houden. Eerder was er kritiek dat het hitteplan gericht is op contact, waardoor eenzame ouderen werden vergeten. Daarom voegt het Rode Kruis nu de extra waarschuwing toe om juist vanwege de coronacrisis extra goed op elkaar te letten, ook op afstand. Bijvoorbeeld door dagelijks even te bellen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | AD, Rode Kruis
Beeld | iStock

M34

Margriet 34 ligt in de winkel! Dit nummer staat vol inspiratie voor zomerse grote maten mode, een interview met Oek de Jong, de eerste keer samen op vakantie zonder kinderen, en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant