Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom een hittegolf éxtra gevaarlijk is tijdens de coronacrisis

waarom-een-hittegolf-extra-gevaarlijk-is-tijdens-de-coronacrisis.jpg

Deskundigen pleiten er voor om het nationale hitteplan aan te passen aan de coronatijd. In een ingezonden brief in De Gelderlander stellen deskundigen dat voor mensen die het hardst geraakt worden door het coronavirus, een hittegolf extra gevaarlijk kan zijn.

Hittegolf extra gevaarlijk voor ouderen

Vooral ouderen en mensen die al andere aandoeningen hebben komen in de gevarenzone. Dat schrijven hoogleraar Geriatrie Marcel Olde Rikkert van het Nijmeegse Radboudumc, hoogleraar Thermo fysiologie Hein Daanen van de VU Amsterdam en Madeleen Helmer van het Klimaatverbond Nederland.

Onduidelijkheid over airco’s

Volgens de deskundigen kan de combinatie van corona en hitte veel mensen fataal worden. Daarnaast is het door de coronamaatregelen soms moeilijker om mensen, die last hebben van de hitte, te helpen. Ook zal bij hitte het gebruik van airco’s toenemen en volgens de schrijvers van de brief is het nog steeds niet duidelijk of airco’s juist bijdragen aan het verspreiden van het coronavirus.

Lees ook: hittegolf? 21 tips die je helpen het hoofd koel te houden!

Eenzame ouderen

“Het hitteplan is gericht op contact. Zorg er voor dat je naasten voldoende koelen en drinken is de boodschap. Maar 700.000 ouderen zijn eenzaam en blijven nu vanwege de coronacrisis veelal binnen zonder bezoek te ontvangen. Het koffiehoekje in de supermarkt waar je even kunt koelen is er nu ook niet”, zo licht Madeleen Helmer toe.

Goede voorbereiding

Vorig jaar werd het Nationaal Hitteplan drie keer ingezet. Omdat de kans groot is dat we het dit jaar weer moeten inzetten, is het volgens de schrijvers van het stuk belangrijk om nu alvast na te denken over aanpassingen van het plan. Helmer: “Hitte zorgt ervoor dat meer mensen klachten krijgen en zorg nodig hebben. Maar de zorg moet juist op adem komen nu. We kunnen voorkomen dat er extra druk ontstaat op de zorg als we ons goed voorbereiden op een hittegolf.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD
Beeld | iStock

Haal de zon in huis met Margriet 22! Met de lekkerste recepten uit Italië, tips voor veilig zonnen, én een ode aan de helden van deze crisis. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant