Nieuws

Hittegolf? 21 tips die je helpen het hoofd koel te houden!

hittegolf-21-tips-die-je-helpen-het-hoofd-koel-te-houden.jpg

Het is ontzettend warm en dit betekent dat zweetsnorren en oververhitting op de loer liggen. Deze 21 supertips zorgen ervoor dat je het hoofd koel houdt als de mussen van het dak vallen. 

1. Drink, drink en drink

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, zorg dat je genoeg vocht binnenkrijgt. In het hitteplan van RIVM (dat actief wordt bij een hittegolf) staat dat het juist bij hoge temperaturen belangrijk is om genoeg te drinken om uitdroging te voorkomen. Hier lees je welke hoeveelheid genoeg is.

2. Water met een smaakje

Moeite om op zo’n dag toch genoeg te drinken? Drink eens een kopje bouillon of geef je water een smaakje! Er zijn ontelbare heerlijke combinaties van fruit en kruiden. Wat dacht je bijvoorbeeld van citroen, munt en limoen of bosbessen met lavendel?

3. Eet vocht

Of eet groenten- en fruitsoorten die veel vocht bevatten, zoals komkommer en watermeloen. 

4. Vries fruit in

Snel je drankjes lekker koud? Vries dan verschillende soorten fruit in, zoals witte druiven, frambozen, blauwe bessen en aardbeien. Die gebruik je als ijsklontje. Resultaat? Je hebt supersnel een koud drankje in je hand én het ziet er ook nog eens heel leuk uit.

5. Aluminiumfolie

Drankjes houdt je langer koel door een flesje of blikje in aluminiumfolie te wikkelen.

6. Wees zuinig met alcohol

Aangeraden wordt om alcohol te vermijden of daar matig mee te zijn, hoe erg al die zomerse drankjes ook naar je lonken.

7. Fles koelen

Ga je toch voor een glaasje witte wijn, maar is de fles nog niet koud? Je koelt deze sneller door een schepje zout aan het koelwater (in de ijsemmer) toe te voegen.

8. Koelelement

Voedsel bederft sneller bij hoge temperaturen. Wil je iets meenemen, onderweg of naar je werk? Stop een klein koelelementje in je broodtrommel of vries daarvoor een flesje water in.

Artikelen van Margriet ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

9. Voorkom opgezwollen voeten

Warm weer, dat betekent vaak dikke opgezwollen voeten en enkels. Voor veel vrouwen is het helaas heel herkenbaar. Maar: hoe kan het eigenlijk dat je er last van hebt en hoe zorg je dat je mooie zomerschoentjes toch prettig blijven zitten? Je vindt het antwoord in dit artikel.

10. Sport ’s ochtends

Sporten? Doe het vroeg in de ochtend als het buiten nog lekker koel is.

11. Koud sjaaltje om je nek

Veel last van de warmte? Of moet je je toch langere tijd buiten begeven? Ga voor een zogenoemd koud sjaaltje. In dit artikel schreven we er eerder al over. Het werkt als verlichting voor wie in de overgang is en last heeft van opvliegers, maar zo’n verkoelend sjaaltje kan ook handig zijn voor door de hitte getergde huisdieren.

12. Maak je eigen airco

Geen airco in huis? Gebruik een ventilator. Een brok ijs of flessen gevuld met ijs voor het apparaat zou een koelere luchtstroom geven. In dit artikel wordt bij tip acht uitgelegd hoe je je eigen airco maakt (en vind je ook fijne tips om lekker te slapen tijdens warme nachten).

13. Siësta

Een beter excuus krijg je niet: houd op het heetst van de dag, zo tussen twaalf en drie uur, lekker een siësta (net zoals in zuidelijke landen). Voor wat extra verkoeling plaats je onder je kussen een koelelement. Trusten!

14. Waterspray

Lekker om af en toe te sprayen op je gezicht, half of polsen: verschillende merken hebben waterspray die een verkoelende nevel verspreidt, met of zonder verzorgende werking. Geen spray in huis? Dan gebruik je toch gewoon de plantenspuit?!

15. Zet elektrische apparaten uit

Veel elektrische apparaten zoals de computer zorgen voor warmte. Gebruik je ze niet, zet ze dan uit. Oh, en let ook even op je telefoon. Dit is wat je moet doen als je telefoon oververhit raakt.

16. Draag een hoed

Zorg zelf voor schaduw en draag een hoed of pet. Die zijn er gelukkig in veel soorten en maten en weer helemaal hip.

17. Eerste hulp bij hitte

Zorg dat je lekker koel blijft: schakel de hulp in van ijsblokjes en wrijf ze over je polsen, leg een nat washandje op je voorhoofd of natte theedoek in je nek.

18. Ga goed voorbereid op pad

Ga je op pad? Neem dan in elk geval een fles water, hoofdbedekking en zonnebrand mee.

19. Lauw douchen

Pfft, verkoeling nodig, maar geen zwembad in de tuin? Stap onder de lauwe (niet koude) douche.

20. Weg met schurende dijbenen

Last van schurende dijbenen bij deze hoge temperaturen? Niet nodig! Bekijk deze handige tips die dit ongemakkelijke probleem verhelpen.

21. Bied hulp

Sommige groepen lopen extra risico bij een hittegolf, zoals je oude buurvrouw. Check daarom in de straat of je wellicht ergens iemand een ijsje kan brengen of iets anders kan betekenen.

Ook interessant