Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Last van de hitte? Op deze plekken werd het nog veel warmer!

last-van-de-hitte-op-deze-plekken-werd-het-nog-veel-warmer.jpg

Het hele land klaagt en steunt onder de hitte. Het ene na het andere hitterecord wordt verbroken en de zomer van 2019 is nu al ééntje om niet snel te vergeten. En laten we eerlijk zijn: metingen van 40 graden zijn natuurlijk uniek voor Nederland.

Maar wist je dat de huidige hittegolf wereldwijd een fenomeen is? En hoewel de huidige temperaturen in ons land voor sommige mensen al bijna ondragelijk zijn, loopt het kwik op andere plekken nog veel verder op.

Nog veel heter

Zowel in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk kwam de thermometer de afgelopen dagen zo rond de 40 graden uit. Een hitterecord voor alle landen, maar dat is nog niks vergeleken met de Amerikaanse stad Death Valley. Daar wordt het komend weekend zo’n 49 graden. Ook in Noord-Afrika en het Midden-Oosten wordt het een stuk heter dan hier. In de Saoedische stad Riyad stijgt het kwik de komende week tot 46 graden. Daarnaast gaat ook een groot deel van Azië gebukt onder de warmte. In Japan gaf de thermometer de afgelopen dagen 42 graden aan en Japanse media spreken inmiddels over een natuurramp.

Combinatie van factoren

De wereldwijde hitte komt volgens deskundigen door een ongewoon lang aanhoudend hogedrukgebied, gecombineerd met warme oceaantemperaturen. ,,De situatie lijkt erg op die van de droge zomer in 1976, toen we dezelfde watertemperaturen hadden in de Atlantische oceaan”, zegt de Britse metroloog Adam Scaife tegen Daily Mail.

Hoogste noteringen

Dat klinkt allemaal extreem, toch vallen de huidige temperaturen wereldwijd mee vergeleken met de allerhoogste temperatuur die ooit op aarde werd gemeten. In het Amerikaanse stadje Furnace Creek bereikte de thermometer op 10 juli 1913 namelijk een uniek record. Het werd die dag 56,7 graden. De hoogste notering in Europa werd op 4 augustus 1881 gemeten in de Spaanse stad Sevilla. Hier kwam het kwik overdag uit op exact 50.0 graden Celsius. De hoogste nachttemperatuur die ooit in Europa werd gemeten staat overigens op naam van de Griekse hoofdstad Athene. Hier werd het tijdens een zwoele plaknacht in 1977 niet kouder dan 48 graden. In Oman was het afgelopen week ’s nachts nog een klein beetje warmer. Met 49 graden staat het oliestaatje nu op nummer één in de ranglijst met heetste nachten ter wereld.

Lees ook
Het moet niet gekker worden: winters strooizout op het asfalt door de hitte

Bron| Daily Mail, Bedrock, Meteolink, RTL Nieuws
Beeld| iStock

Ook interessant