Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hiervan word je (bewezen!) gelukkiger

vrouw-blij.png

Gelukkig zijn is goed voor je. Zo zouden mensen die blij door het leven gaan, beter presteren en verdienen, langer leven en vaak een beter huwelijk hebben. Waar word je nou gelukkig van? Zeven zaken die daarvoor zorgen.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar en gefilosofeerd over wat gelukkig zijn voor een mens betekent. De Engelse site Business Insider stelde op basis van verschillende psychologische onderzoeken een overzicht samen met zaken waar je gelukkig(er) van wordt.

1) Doelen nastreven

Doelstellingen en geluk versterken elkaar, aldus psychologytoday.com. Dat werkt zo: als je een bepaald doelt haalt, maakt dat gelukkig. En gelukkige mensen beschikken vaak over meer energie, die vervolgens voor het nastreven van doelen wordt gebruikt. Het betekent trouwens niet dat je altijd zelf een actie moet initiëren of bedenken, het gaat erom dat je je committeert aan een doel dat dicht bij jouw waardes ligt.

2) Nuttig werk doen

Onderzoekers van Yale ontdekten dat mensen die het gevoel hebben werk van betekenis te doen, dus het gevoel hebben dat ze iets bijdragen, gelukkiger zijn. Meer dan mensen die werken vanwege het geld of die zich richten op hun eigen ontwikkeling.

3) Tijd doorbrengen met je dierbaren

Het meest gegeven antwoord op de vraag waar iemand weer van oplaadt? Tijd met dierbaren doorbrengen, zo vertelt psycholoog Dick Freriks in tijdschrift De Zaak. En ook uit de samenvatting van Business Insider komt dit terug: je wordt gelukkig van tijd doorbrengen met de mensen van wie je houdt. Volgens die laatste is het hebben van een sociaal netwerk ook een goede indicator voor geluk.

4) Een lange-termijnrelatie hebben

Volgens een bericht van de New York Times zijn getrouwde stellen vaak gelukkiger en meer tevreden over hun leven dan vrijgezellen, zeker in stressvolle periodes. De reden is eigenlijk simpel. Twee mensen zijn veerkrachtiger dan één. Hier lees je meer over de geheimen van een gelukkige relatie.

5) Vers en gezond eten

Dit onderzoek naar de positieve en negatieve invloed van eetgedrag toonde aan dat het eten van vers fruit en groenten bijdraagt aan het gevoel gelukkig(er) te zijn. Vooral bij jongeren zou het eten van veel fruit en groenten een positief effect hebben.

6) Sporten

Sporten blijkt van grote invloed te zijn op het geluk dat je ervaart. Uit dit (Nederlandse) onderzoek bleek dat veel sporters meer tevreden en gelukkiger met hun leven zijn dan niet-sporters.

7) Herinneringen maken

Het gaat in het leven om dingen die je doet, níét om de dingen die je bezit. Volgens Harvard-psycholoog Daniel Gilbert word je niet gelukkig van het kopen van dingen. Het geeft je misschien even een geluksgevoel, maar op langere termijn draagt het niet bij aan het gevoel van gelukkig zijn. Geef je je geld daarentegen uit aan een ervaring, zoals een geweldig concert of een fijne vakantie met je gezin, dan loop je meer kans dat dit bijdraagt aan een gelukkiger leven. Je herinnert je dit namelijk beter én waardeert het langer.

Ook interessant