Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

De nieuw ontwikkelde heupairbag moet ouderen beschermen bij val

de-nieuw-ontwikkelde-heupairbag-moet-ouderen-beschermen-bij-val.jpg

Jaarlijks krijgen meer dan 24.000 ouderen in Nederland te maken met een heupfractuur. De helft van hen kan hierdoor niet meer thuis wonen en de medische- en revalidatiekosten kunnen oplopen tot 35.000 euro. Een Nederlands bedrijf ontwikkelde de heupairbag, die zo’n breuk zou moeten voorkomen.

De Wolk

Mendes Hogestyn ontwikkelde de heupairbag, die ook wel de ‘Wolk’ wordt genoemd. Het is als het ware een soort heupband, die onder de kleding wordt gedragen. “Voordat de drager de grond raakt, activeren sensoren in de heupband een luchtpatroon aan de linker- of rechterkant die ervoor zorgt dat de airbag opblaast. Wanneer de drager dan ten val komt, zal hij of zij zich niet zo snel bezeren.

Extra functies

Dit is niet de enige functie van de heupairbag. Er zitten namelijk ook een automatische alarmeringsfunctie én een gps op. Deze zorgen ervoor dat een contactpersoon een sms-bericht krijgt wanneer de drager is gevallen, met daarbij de juiste locatie.

Testen heupairbag

Zorginstelling tanteLouise mocht de heupairbag testen bij haar kwetsbare cliënten. Veel van hen zijn dement en vergeten daardoor dat ze de heupairbag dragen. Volgens verzorger Amber Kok, voelen de patiënten die zich wel bewust zijn van de airbag, zich veiliger. “Een meneer met Parkinson zette hele kleine stapjes en viel snel. Toen hij de Wolk omhad en viel, was hij blij dat het goed gegaan was – en hij wilde hem daarna nooit meer af.”

Resultaten

De inzet van de heupairbag blijkt een groot succes te zijn. Het aantal heupfracturen is aanzienlijk gedaald en voor familie en naasten is het een geruststelling dat ze op deze manier veiliger kunnen bewegen. Jan-Kees van Wijnen, directeur van Zorg bij tanteLousie, had deze uitkomst niet verwacht. “Afgelopen jaren waren er jaarlijks rond de 2.600 valincidenten en 55 heupfracturen. Ondanks een valrisicoanalyse en andere preventie konden we niet onder dit getal komen. In de testperiode van een jaar waren er 29 heupfracturen. Van de mensen die vielen terwijl ze een Wolk droegen, heeft niemand een heup gebroken. Dat zijn heel bemoedigende resultaten.”

Kosten

Volgens ontwikkelaar Hogestyn is het ook mogelijk om de heupairbag thuis te gebruiken. Al hangt daar wel een prijskaartje aan. De airbag zelf kost 649 euro. Daarnaast betaal je 15 euro per maand voor de gps en tussen de 25 euro en 75 euro voor de luchtpatronen, die na het opblazen van de airbag vervangen moeten worden. De productiekosten zijn hoog, omdat de ontwikkeling van de heupairbag vijf jaar heeft geduurd. Een andere reden voor de hoge kosten is dat er gebruik wordt gemaakt van geavanceerde elektronica, om de Wolk voor iedereen geschikt te maken en ervoor te zorgen dat het product lekker zit.

Bron: de Volkskrant | Wolkairbag.com
Beeld: iStock

Ook interessant