Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Benieuwd hoe het vrouwelijk schoonheidsideaal eruitzag door de jaren heen?

breedbenje.jpg

In de documentaire Beperkt Houdbaar geeft Sunny Bergman een krachtige analyse van de huidige tijdsgeest waarbij de economie steeds verder ons lichaam binnendringt. Ze laat zich inspireren door haar persoonlijke leven. Op 34-jarige leeftijd is Sunny bang om binnenkort niet meer aantrekkelijk te zijn, terwijl ze tegelijkertijd boos is dat vrouwen voortdurend op hun uiterlijk beoordeeld worden. Maar hoe zien wij vrouwen eigenlijk het liefst in de tijd waarin we nu leven?

De documentaire

De innerlijke tegenstrijdigheid is de drijfveer voor een filmische zoektocht door een wereld waar vrouwen na hun 35ste niet langer houdbaar zijn. De cosmetische industrie vaart er wel bij en laat niet na Bergman en andere vrouwen te wijzen op hun tekortkomingen. Van kraaienpootjes tot schaamlippen, van hangborsten tot ‘zadeltassen’. Overal laat Bergman zich aan een kritische blik onderwerpen door plastische chirurgen, die graag het mes in haar zouden willen zetten. Ook gaat ze verhaal halen bij glossy’s als de Cosmopolitan. Waarom schenken ze zoveel aandacht aan het uiterlijk, terwijl ze ook prediken dat vrouwen zelfstandig en vrijgevochten moeten zijn? Of is dat geen tegenstelling?

Het vrouwelijk schoonheidsideaal door de jaren heen

Hoe ziet het schoonheidsideaal er vandaag de dag uit? Hoe zien wij vrouwen het liefst in de tijd waarin we nu leven? Waarschijnlijk slank, met volle borsten en (aan alle booty-video’s te zien) dikke billen. Maar wist je dat dit niet altijd als het ideale lichaamstype werd gezien? Zo werden vrouwen tijdens de Italiaanse renaissance juist geroemd om haar vollere figuur en haar curven. Dít zijn alle vrouwelijk schoonheidsideaal door de jaren heen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Lekker verder lezen:

Ook leuk om te kijken

Onze beauty expert Carmen praat je, via haar vlog Beauty by Carmen graag bij op het gebied van make-up. Welke kwast gebruik je het beste waarvoor?

Ook interessant