Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Déze plaats is verkozen tot het mooiste dorp van Nederland

deze-plaats-is-verkozen-tot-het-mooiste-dorp-van-nederland.jpg

Er zijn natuurlijk heel wat mooie plekjes in Nederland te vinden, maar wat is nu eigenlijk het mooiste dorp van Nederland? De ANWB hield er een tijdje geleden een verkiezing over en heeft vandaag de winnaar bekend gemaakt.

Het charmante Winsum in Groningen mag zich vanaf nu het mooiste dorp van Nederland noemen.

Top 5 mooiste dorpen

De verkiezing van de ANWB werd dit jaar voor het eerst georganiseerd. Volgens Marieke Haafkens, ANWB-route-expert én een van de juryleden, is er veel op gereageerd. “Ruim 30.000 hebben hun stem uitgebracht,” zo vertelt ze aan Editie NL. Maar Winsum is natuurlijk niet het enige pareltje dat in Nederland te vinden. Op de tweede plaats komt namelijk Elsloo (Limburg), op de derde Oisterwijk (Noord-Brabant), op de vierde Hollum (Friesland) en op de vijfde Urk (Flevoland).

Criteria voor mooiste dorp van Nederland

Een driekoppige jury is in al deze dorpen geweest om tot een winnaar te komen. Ze hebben daarbij gelet op authenticiteit, ruimtelijke samenhang, levendigheid, monumenten, in het oog springende gebouwen en de verhouding bebouwing/groen. Het dorpje Winsum scoorde op veel van deze punten goed. Zo heeft het dorp volgens de jury een gemoedelijk centrum, is er gelaagdheid in bouwstijlen en hebben ze een écht dorpsleven met een stads winkelaanbod. Daarnaast is er een haven die het dorp de nodige sjeu geeft en een oude synagoge. En daar houdt het niet bij op, want het dorp heeft ook nog eens 59 Rijksmonumenten en 4 gemeentelijke monumenten.

Nieuwsgierig naar het dorpje? Hier een paar mooie sfeerbeelden:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock, Instagram

Ook interessant