Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Het is EetGeenDierenDag! Doe jij mee?

sand1.png

Wakker Dier heeft 4 oktober – Werelddierendag – omgedoopt tot EetGeenDierenDag. Daarmee sporen ze iedereen aan om niet alleen onze huisdieren extra te vertroetelen, maar ook de dieren in de veehouderij te sparen door ze niet te eten. Daarom schotelen we je vandaag een heerlijk vegetarisch lunch recept voor.

Paddenstoelen, waterkers en blauwe kaas sandwich

Met hete knoflookpaddenstoelen kun je een prima sandwichbeleg maken, vooral als je er ook een pittige, romige blauwe kaas bij gebruikt, zoals roquefort of gorgonzola.

Ingrediënten (voor 1 persoon)
– 2 grote paddenstoelen met ingekorte steeltjes
– zachte boter
– scheutje olijfolie
– 1/2 teentje knoflook, gesneden
– 50 gr. blauwe kaas
– wat yoghurt of crème fraîche
– flinke hand waterkers
– 2 sneetjes bruinbrood
– zeezout en versgemalen zwarte peper

Zo maak je het!
1. Snijd de padenstoelen in dikke plakken. Verhit een klontje boter met de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Doe de paddenstoelen, knoflook en wat zout en peper in de pan en bak tot ze gaar en mooi bruin zijn.
2. Verkruimel intussen de blauwe kaas en roer deze door wat yoghurt of crème fraîche. Verwijder de dikker stengels van de waterkers. Beboter beide boterhammen.
3. Smeer het kaasmengsel op een snee brood, leg de hete paddenstoelen erop en maak af met de waterkers. Leg de tweede snee brood erbovenop en snijd doormidden.

Kerrie-ei, linzen en bladpeterselie sandwich

Linzen in een sandwich? Waarom niet? De mayonaise en het ei houden ze vast, waardoor je heerlijke happen met fijne textuur krijgt. De rozijnen zorgen voor wat fruitige zoetigheid.

Ingrediënten (voor 1 persoon)
– 1 groot hardgekookt ei
– 1/2 el mayonaise
– 1/2 tl kerriepoeder
– 1 – 2 el gekookte, koude puy-linzen
– paar rozijnen
– 2 sneetjes brood
– zachte boter
– handje bladpeterselie, of sla of babyspinazieblaadjes
– zeezout en versgemalen zwarte peper

Zo maak je het!
1. Snijd het hardgekookte ei in grove stukken en vermeng met de mayonaise en het kerriepoeder. Roer de linzen en rozijnen (als je die gebruikt) erdoor. Breng op smaak met zout en peper – en voeg eventueel wat extra mayonaise toe als het mengsel te dik is.
2. Smeer een dun laagje boter op het brood. Verspreid het eimengsel over een snee en verdeel de peterselie, sla of spinazie erover. Leg de tweede snee brood erop en snijd doormidden.

vegMeer lekkere recepten?

Dit recept komt uit het kookboek ‘Veg! het River Cottage boek – met groenten in de hoofdrol’ van Hugh Fearnley-Whittingstall, € 24,95 o.a. verkrijgbaar bij bol.com.

 

 

 

Ondertussen, in de kantine…

Deze dag is steeds meer bekendheid aan het krijgen. Veel bedrijven (van Philips en bol.com tot Voedingscentrum en Alzheimer Nederland) zullen vandaag, op dierendag, geen dieren voorschotelen in hun kantine!

Bron: Wakker Dier

Doe jij mee?

Ook interessant