Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Het eerste logeerpartijtje met je kleinkind? Zó pak je het aan

happy-boy-having-fun-while-pulling-suitcase-with-his-parent-at-sunset.jpg

Je kleinkind komt voor het eerst logeren. Natuurlijk is dit erg spannend voor je kleinkind, maar ook voor jou als grootouder. Daarom heeft Margriet wat tips voor je hoe je van deze logeerpartij een succes maakt.

Margriet samen met Ouders van Nu

Plannen

Van te voren een leuke planning maken is heel verstandig. Op deze manier weten zowel je kleinkind als jij, waar je aan toe bent. Je hoeft je dagen niet helemaal vol te plannen, maar je kunt wel alvast wat leuke activiteiten bedenken om samen te doen. Kinderen hebben vaak veel energie. Benut deze energie vooral overdag. De kans dat ze ’s avond meteen in slaap vallen is dan een stuk groter.

Eigen plek

Kinderen krijgen veel prikkels binnen op een dag. Vooral als ze iets nieuws gaan doen zoals logeren bij hun opa en oma. Om je kleinkind een vertrouwd gevoel te geven als ze komen logeren, is het handig om hem of haar een eigen plekje te geven. Dit kan een hoekje zijn met speelgoed of een kamertje waar ze zich even in kunnen terugtrekken. Ook handig: als je huis nog geen vertrouwd terrein is voor je kleinkind, kun je een korte rondleiding geven. Maak er een leuk en speels verhaal van en laat ze hun eigen plekje zien. Op deze manier zorg je ervoor dat jouw kleinkind zich sneller fijn voelt bij jou thuis.

Regels opstellen

Voor een kind is rust en regelmaat erg belangrijk. Bespreek daarom met de ouders het dagelijkse ritme van je kleinkind. Zo kun je je aan deze rituelen kan houden. Het voelt voor je kleinkind namelijk een stuk meer vertrouwd als het dagelijks ritme hetzelfde is. Natuurlijk mag het logeren bij opa en oma speciaal zijn. Ietsje langer opblijven of je kleinkind laten kiezen wat ze mogen eten.

Heimwee

Logeren bij opa en oma is natuurlijk erg spannend voor een kind. Ze gaan weg van hun eigen plekje en weg van hun ouders. Praat hierover wanneer je merkt dat je kleinkind last heeft van heimwee. Laat merken dat je het kind begrijpt en wees geduldig. Spreek met de ouders af om af en toe een foto te appen. Ook kan het helpen om even te bellen voor het slapen gaan. Mocht de heimwee dan toch écht de overmacht nemen? Vraag de ouders dan toch om het kind op te halen. Je kleinkind is er dan gewoon nog niet klaar voor. Je merkt vanzelf wel wanneer het moment daar is om weer een poging te wagen. Het ligt niet aan jou, uiteindelijk komt het allemaal goed met een beetje geduld.

Kijk jij ook zo uit naar het aankomend grootouderschap of ben je al gezegend met een paar kleinkinderen en heb je gewoon zin om alles te lezen over het hebben van kleinkinderen? Dan is www.oudersvannu.nl/grootouders de plek om alle weetjes hierover te lezen. Veel leesplezier!

Bron: Opaoma.nl
Beeld: iStock

Ook interessant