Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Het aantal meldingen van besmet voedsel is dit jaar verdrievoudigd

besmet-voedsel.jpg

Sinds 2015 zijn het aantal meldingen van besmet voedsel bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verdrievoudigd. Betekent dit, dat ook de voedselkwaliteit steeds lager wordt? 

“Honderd procent voedselveiligheid bestaat niet.”

Ziekmakende bacteriën

Drie jaar geleden waren er jaarlijks ongeveer 1000 meldingen van producten die niet voldeden aan de voorgeschreven kwaliteit, vorig jaar waren dit er maar liefst 3200. Bij zulke meldingen worden er door fabrikanten of bedrijven zelf ziekmakende bacteriën als listeria en salmonella in hun producten aangetroffen. Zij zijn wettelijk verplicht dit zelf te controleren en het aan de NVWA te melden wanneer de kwaliteit niet naar behoren is, legt microbioloog Coen van der Weijden uit.

Meer aandacht besmet voedsel

Gelukkig betekent de stijging van het aantal meldingen niet dat onze voedselveiligheid in de afgelopen drie jaar verslechterd is. Integendeel: de NVWA en fabrikanten besteden juist meer aandacht aan het probleem, waardoor de besmette producten vaker worden opgemerkt dan voorheen.

Verkeerd moment

Toch kan het nog voorkomen dat er af en toe besmet voedsel doorheen glipt, zoals bij vleeswarenproducent Offerman, begin oktober. In hun producten werd de listeriabacterie gevonden, en drie sterfgevallen werden aan dit incident gelinkt. Zelfs als een bedrijf zich aan alle controles en metingen houdt, kan er soms net op het verkeerde moment toch iets tussendoor glippen. Van der Weijden: “100 procent voedselveiligheid bestaat niet.”

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via 
margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant