Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Herstel bij pensioenfondsen: wat betekent dat voor jou?

pensioenfondsen.jpg

Lekker met pensioen (straks), wie wil dat nou niet? Een tijdje leek het erop dat een comfortabel inkomen niet meer zo vanzelfsprekend is, maar er is goed nieuws. Het ziet er namelijk steeds rooskleuriger uit voor grote pensioenfondsen als ABP, PME en PFZW. De financiële positie van de fondsen verbetert eindelijk weer iets, maar wat betekent dat nou precies voor jouw pensioen?

Het nieuwe pensioenstelsel

Ongeveer een vijfde van je salaris leg je opzij voor je pensioen en wanneer je stopt met werken zou je oorspronkelijk 70% van je salaris uitgekeerd krijgen, maar het wordt steeds moeilijker voor fondsen om die afspraak na te komen. Door de lage rente groeit de gezamenlijke spaarpot nu te langzaam, waardoor het lastiger wordt om die ambitie van die 70% waar te maken. Voor huidige gepensioneerden betekent dit dat de pensioenen verlaagd zouden kunnen worden om zo genoeg in kas te houden voor later. Het nieuwe pensioenstelsel moet ervoor zorgen dat het wel lukt. Hoe hoog je pensioen uiteindelijk zal zijn is afhankelijk van de rendementen op de beurs en andere beleggingen. Met andere woorden als de aandelenkoersen jarenlang stijgen dan, kun je meer dan die 70% krijgen, maar als de koersen dalen kan je pensioen ook lager uitvallen.

Geen pensioenverlagingen

Maar het ziet er nu naar uit dat de grote pensioenfondsen in Nederland weer genoeg geld in kas hebben om in de toekomst aan hun pensioenverplichtingen te voldoen. Dat heeft alles te maken met oplopende rentes op de financiële markten en goede beleggingen door de fondsen. Ambtenarenfonds ABP, het grootste pensioenfonds van het land, laat weten geen pensioenverlagingen meer te verwachten dit jaar. Het verhogen van pensioenuitkeringen zal nog wel even op zich laten wachten, want daar is de dekkingsgraad nog niet hoog genoeg voor.

Lees ook:
Nieuw pensioenakkoord: op déze leeftijd mag jij stoppen met werken

‘Kleine stap voorwaarts’

Ook andere pensioenfondsen zijn voorzichtig positief. Werkgeversvoorzitter van metaalfonds PMT Terry Troost laat weten dat er ‘in het eerste kwartaal weer een kleine stap voorwaarts in het herstel is’. “Het is fijn dat de dekkingsgraad net boven de 100 procent is, maar het is zeker nog geen tijd om te juichen.” Ook bij zorgfonds PFZW is de graadmeter voor het eerst sinds mei 2019 boven de 100 procent uitgekomen. “We zijn nog niet in veilig vaarwater, maar het is een mooie symbolische mijlpaal.”

Lees ook:
Pas na haar pensioen ontdekte Annemiek (72) dat ze autisme heeft

Overgang naar nieuw stelsel

Aan het eind van dit jaar moeten de dekkingsgraden, net als vorig jaar, minimaal 90 procent bedragen om pensioenkortingen in 2022 te voorkomen. In de aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel zullen pensioenfondsen moeten toegroeien naar een situatie waarin hun dekkingsgraad ten minste op 95 procent zit. Het nieuwe pensioenstelsel zal de fondsen ook minder direct afhankelijk maken van rentebewegingen.

Sommige werkenden kunnen niet wachten tot ze met pensioen mogen, maar als je kiest voor een vervroegd pensioen kan dat zomaar eens negatieve gevolgen hebben. Lees hier waarom dat is.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

Ook interessant