Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hersenbeschadiging ontdekt bij coronapatiënten met milde klachten

coronapatienten.jpg

Het lijkt er steeds meer op dat ook mensen met milde symptomen nog lange tijd last kunnen hebben van het coronavirus. Britse neurologen hebben namelijk ontdekt dat dit soort patiënten bij nader onderzoek vaak hersenbeschadiging hebben opgelopen.

De neurologen waarschuwen dan ook voor de onverwachte gevolgen van besmetting met het coronavirus.

Hersenontstekingen en beroertes

“We constateren dat Covid-19 de hersenen aantast op manieren die we niet eerder hebben gezien bij andere virussen,” zo legt onderzoeker Michael Zandi uit. Artsen zouden de tekenen voor die beschadigingen vaak over het hoofd zien. In de studie worden veertig patiënten beschreven waarbij de complicaties uiteenliepen van hersenontstekingen tot beroertes. In sommige gevallen was de hersenziekte het enige symptoom dat de besmette patiënt vertoonde.

Meer gevallen van Adem

Het onderzoek onthult ook een stijging in het aantal gevallen van Acute gedissemineerde encefalomyelitis (Adem). Dit is een zeldzame auto-immuunziekte die enige overeenkomst vertoont met multiple sclerosis en de hersenen aantast. Het gaat hierbij om een forse stijging, maar wel van kleine aantallen. Voor de uitbraak van het virus was er sprake van één geval per maand, sinds de uitbraak is dat gestegen tot twee à drie per week in april en mei. Een vrouw van 59 overleed zelfs aan de complicaties.

Lees ook: Mensen met dít bloedtype blijken vatbaarder te zijn voor het coronavirus

Spoedoperatie

In het artikel wordt onder andere het geval beschreven van een vrouw van 47 die in het ziekenhuis belandde met hoofdpijn en een gevoelloze rechterhand. Zij kreeg deze klachten ongeveer een week nadat de hoest en koorts zich aandienden. Later werd de vrouw ook slaperig en reageerde ze niet meer. Ze moest uiteindelijk een spoedoperatie ondergaan waarbij een deel van haar schedel gelicht werd, om de druk op haar opgezwollen hersenen te verminderen.

Symptomen van hersenbeschadiging

De onderzoekers willen andere artsen nu waarschuwen voor het feit dat de klachten die veel mensen krijgen en die worden gezien als een nasleep van het herstelproces, eigenlijk symptomen van hersenbeschadiging door het virus zijn. De omvang van de aantasting van de hersenen is nog onduidelijk omdat veel patiënten die in het ziekenhuis liggen te zwak zijn om hersenonderzoek te ondergaan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | The Guardian
Beeld | iStock

Ook interessant