Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Kortere dagen, regen en bewolking: de herfst is nu écht begonnen

kortere-dagen-regen-en-bewolking-de-herfst-is-nu-echt-begonnen.jpg

Hoewel weerkundigen 1 september aanhouden als de start van de herfst, gaat de astronomische herfst pas vanaf vandaag van start. En dat hebben we geweten ook: na een zonovergoten weekend krijgen we deze week te maken met regen en veel bewolking.

Het kan dan ook geen kwaad om je regenjas weer uit de kast te trekken.

Vandaag

Vanmorgen begon de dag al met de nodige regenbuien en bewolking, maar gelukkig komt de zon in de middag op steeds meer plaatsen tevoorschijn. Wel zijn er ook flinke stapelwolken aanwezig en komt lokaal een bui tot ontwikkeling. Ondanks het wisselvallig weer is de temperatuur vandaag zacht met 19 à 20 graden.

Rest van de week

Komende dagen blijft het helaas herfstachtig weer met veel regenbuien en weinig zon. De maximumtemperatuur ligt rond of net onder de 20 graden. Het enige wat ontbreekt voor typisch herfstweer is een onstuimige wind. Deze week is de wind meestal slechts matig tot vrij krachtig.

Lees ook: is je haar natgeregend? Zó red je je kapsel

Astronomische herfst

Op de eerste dag van de astronomische herfst staat de zon loodrecht boven de evenaar. Hierdoor duren de dag én de nacht overal ter wereld even lang. De dag begint zodra de zon boven de horizon uitkomt en eindigt als de zon weer onder de horizon verdwijnt. Doordat het al licht wordt voordat de zon opkomt is de periode met daglicht nog steeds iets langer dan 12 uur. Per dag wordt het nu vier minuten minder lang licht. Na vandaag zijn de dagen korter dan de nachten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Weeronline
Beeld | iStock

Ook interessant