Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Opvallend: bijna helft van GGD’s voerde coronatests niet goed uit

opvallend-bijna-helft-van-ggds-voerde-coronatests-niet-goed-uit.jpg

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft forse kritiek geleverd op de manier waarop de GGD’s coronatests heeft uitgevoerd. Bijna de helft van de GGD’s zou de testen niet op de juiste manier hebben uitgevoerd.

GGD-medewerkers zouden zich onvoldoende bewust zijn geweest van besmettingsgevaar bij de testafname en ook werden beschermingsmiddelen niet altijd op de juiste manier gebruikt.

Verbeterpunten bij uitvoeren van coronatests

De IGJ komt tot deze conclusie na een onderzoek in alle 25 GGD-regio’s dat is uitgevoerd in juli en augustus. “Bij bijna de helft van de GGD’s ziet de inspectie hier verbeterpunten,” zo verklaart de toezichthouder. De ‘meeste verbetering’ zou te behalen zijn ‘bij het uitvoeren van de coronatests’. Meerdere GGD’s zouden namelijk afwijken van de Covid-19-richtlijn van het RIVM dat uitgebreid beschrijft hoe tests moeten worden afgenomen.

Lees ook: Waarom mag je een coronatest niet afzeggen als je klachten weg zijn?

“Scherper zijn op het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen”

“GGD-medewerkers waren zich onvoldoende bewust van het risico op besmettingsgevaar bij het afnemen van een coronatest,” zo constateert de inspectie. Volgens hoofdinspecteur Korrie Louwes van de IGJ gaat het echter wel op ‘praktische verbeterpunten, die de GGD’s direct hebben opgepakt’. “Het beeld dat de helft van de GGD’s van alles niet op orde had, is echt niet terecht. Ze hebben met veel inspanning enorme prestaties geleverd. We staan er nu veel beter voor dan in het voorjaar. Wel moesten GGD-medewerkers soms scherper zijn op het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een schort op de juiste manier aantrekken. Soms kan het hem ook zitten in de zekerheid dat het juiste testbuisje in het juiste rekje terecht komt.”

Risico op onnodige besmettingen

Hoewel er volgens Louwes nergens is geconstateerd dat er hierdoor mensen onnodig zijn besmet, was dit risico er wel. Zo kon het volgens haar mis gaan bij het ‘op een goede manier terugzetten van testbuisjes en het aan- en uittrekken van beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes, schorten en handschoenen’. “Er is altijd een risico dat er iets van het virus op een schort landt, omdat je ook besmette personen test. Als je dan je schort niet goed uittrekt, is dat riskant.”

De inspectie adviseert in het rapport ook meer aandacht te hebben voor ‘de omgang met persoonlijke beschermingsmiddelen’, het scheiden van schoon en vuil afval en de manier waarop het afval wordt afgevoerd.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Bron | AD.nl
Beeld | iStock

Ook interessant