Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Margriet’s Helene zet zich in tegen racisme en doet mee aan ‘Share the Mic Now NL’

share-the-mic-now.jpg

Zwarte vrouwen en mannen zijn nog altijd ondervertegenwoordigd in de media. Daarom is Share the Mic Now NL in het leven geroepen: op woensdag 16 juni staan witte vrouwen en mannen in de media hun online platform af aan een zwarte vrouw of man óf gaan ze online het gesprek aan. Margriet’s Helene doet ook mee en deelt haar Instagram-account met Nancy Poleon.

Ook houden ze die dag samen een live-gesprek over diversiteit en inclusiviteit.

‘Het raakte me enorm’

Initiatiefnemer Irene Avogadri haalde Share the Mic Now vorig jaar naar Nederland. Zelf is ze eigenaar bij eventbureau The Class Company, een branche die vorig jaar door corona volledig stil kwam te liggen. Zelf zette Irene zich al jaren in tegen racisme, ook vanwege de deels Surinaamse roots van haar kinderen. Daarom stond ze ook voor de Black Lives Matter-protesten op de Dam. “Misschien júist omdat iedereen thuiszat, kwam het nieuws over de moord op George Floyd bij veel mensen nog harder binnen. Toen zag ik op Instagram een bericht van een zwarte Amerikaanse vriendin, singer-songwriter Felisha King Harvey: ‘ik had nooit gedacht dat ik mijn witte vrienden zou smeken om ons te helpen’. Dat raakte me enorm. Toen ben ik gaan kijken naar wat ik zelf in Nederland kon doen.”

Initiatiefnemer Irene

Share the Mic Now

Share the Mic Now was toen ook een nieuw initiatief in Amerika. Het idee: bekende, zichtbare witte mannen en vrouwen staan een dag lang hun platform af aan zwarte mannen en vrouwen om hun zichtbaarheid in de media te vergroten en een vuist te maken tegen de ondervertegenwoordiging. En dat is hard nodig, legt Irene uit. “Ik merkt ook dat er in gesprekken rondom dit onderwerp anders op mij werd gereageerd als witte vrouw dan op iemand van kleur.” Daarom besloot ze om haar contacten uit de evenementbranche te gebruiken om dit initiatief ook in Nederland op te starten, met vorig jaar een succesvolle eerste editie.

Nancy en Helene

Het is het tweede jaar op rij dat Margriet’s hoofdredacteur Helene van Santen meedoet en haar Instagram-account afstaat aan een zwarte vrouw. Deze keer is dat aan Nancy Poleon. Ze is eigenaar bij Branded U, dat zich inzet voor de empowerment en zichtbaarheid van vrouwen op de arbeidsmarkt. Een echte powervrouw, dus. Nancy gaat op woensdag 16 juni een dag lang op Helene’s account delen hoe het voor haar als zwarte vrouw in Nederland én in het bedrijfsleven is. Nancy en Helene sluiten om 19.00 de dag af met een live-gesprek op Instagram over diversiteit en inclusiviteit in de media en daarbuiten. Helene: “Het is voor mij belangrijk om hieraan mee te doen, omdat ik vind dat iedereen in Nederland gelijke kansen verdient, of je nu wit of zwart bent, arm of rijk, man of vrouw. Helaas zijn we zover nog niet in onze maatschappij. We kunnen iets aan deze ongelijkheid doen door in de eerste plaats de dialoog met elkaar aan te gaan.”

Ga het gesprek aan

Dit jaar wil Irene iedereen aansporen om mee te doen aan Share the Mic Now NL. “Ook als je niet bekend bent of een groot platform hebt: ga dat gesprek aan. Met je buurvrouw, een vriendin, een collega. Misschien ken je iemand al jaren maar heb je nooit écht gevraagd: hoe is dat voor jou? Krijg je wel eens te maken met racisme? Kijk of iemand behoefte heeft aan zo’n gesprek en zorg dat je echt luistert.” Voor meer informatie over Share the Mic Now én de andere matches, kun je ze volgen op @sharethemicnownl op Instagram.

Beeld | Share the Mic Now

Ook interessant