Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Heb jij moeite met ‘nee’ zeggen? 5 tips!

moeite-met-nee-zeggen.png

Zeg je regelmatig ‘ja’ tegen dingen die je eigenlijk niet wilt, omdat je je grenzen niet duidelijk durft aan te geven? Dan kun je het gevoel krijgen te worden geleefd en dat kan leiden tot woede, frustratie en ongenoegen. De volgende aandachtspunten helpen je wat gemakkelijk ‘nee’ te zeggen. 

De relatie met een ander raakt niet verstoord als je ‘nee’ zegt op een manier die respect toont voor degene die je iets vraagt. Assertief gedrag is altijd transparant: wat je denkt en wilt, laat je zien en horen in de manier waarop je met anderen omgaat. Assertieve mensen geven zelf aan wat ze denken, voelen en willen, en waar hun grenzen liggen. Doe je dat niet, dan nodig je anderen uit over die grenzen heen te gaan. Als jij niet duidelijk aangeeft wanneer de maat vol is, hoe kan een ander dat dan weten? Anderen kunnen niet in jouw hoofd en hart kijken. De kwestie is: kom op voor jezelf!

Je hebt het recht om ‘nee’ te zeggen

Laat dit goed tot je doordringen: ‘nee’ zeggen is een recht. Niemand kan je dwingen iets tegen je zin te doen. Of je iets wel of niet doet, bepaal je helemaal zelf. Het is altijd jouw keuze. Als je hieraan twijfelt, wordt het moeilijk ‘nee’ te zeggen. Onthoud: een verzoek is een wens, geen eis.

Als je ‘nee’ zegt: geen smoezen

Je hebt geen argumenten nodig om ‘nee’ te zeggen. Je bent namelijk niet verplicht je voor de ander te rechtvaardigen. Je kiest voor ‘ja’ of ‘nee’ en daarmee uit. Wat de reden is, doet er niet toe. Het gaat om wat jij wilt. Lieg niet en gebruik geen smoezen, die komen negen van de tien keer uit en dan heb je zelf een nieuw probleem gecreëerd met de bijbehorende spanning en schuldgevoelens.

Denk eraan: ‘nee’ zegen tegen een ander is ‘ja’ zeggen tegen jezelf. Draait de situatie om: hoe vaak hebben mensen ‘nee’ tegen jou gezegd? En wat vond je daarvan? In de meeste gevallen vond je dat waarschijnlijk doodnormaal en begrijpelijk. Zo zullen anderen ook oordelen als jij ‘nee’ zegt.

Bedenk wat jíj wilt

Doe je het graag en wil je ‘ja’ zeggen, dan doe je dat. Als je niet precies weet wat je wilt, kun je bedenktijd vragen. Zeg in zo’n situatie bijvoorbeeld: ‘Je overvalt me nogal. Ik moet daar even over nadenken, ik kan nu niet meteen beslissen. Ik bel je straks terug.’ Als je niet op het verzoek wilt ingaan, zeg je ‘nee’.

Zeg duidelijk ‘nee’ en geef eventueel een korte verklaring

Het is belangrijk dat je je reactie kort houdt: één reden of verklaring is genoeg. Hoe meer argumenten je gebruikt, hoe meer munitie je de ander geeft om te blijven aandringen. Hij/zij zal proberen je zwakste argument te ontzenuwen. Als de ander blijft aandringen, herhaal je je ‘nee’ en je argument alsof je een langspeelplaat bent die blijft hangen. Kom liever niet met meer argumenten. Als je een alternatieve oplossing weet, kun je die aan de ander voorstellen. De ander kan teleurgesteld zijn, maar dat hoort er soms nu eenmaal bij.

Luister goed naar de inhoud van een verzoek

Ga niet interpreteren of zoeken naar mogelijke achterliggende bedoelingen van de ander. Wat vraagt die ander precies van je? En wat betekent dat voor je?

Ook interessant