Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hartverscheurend: kleinzoon portretteert het leven van zijn opa voor en na het overlijden van zijn oma

opa3.jpg

Echte liefde is onsterfelijk. Dat bewijzen deze liefdevolle, maar ook hartverscheurende portretten van een 99-jarige Chinese man voor en na het overlijden van zijn vrouw, met wie hij zestig jaar getrouwd was.

De ontroerende foto’s van het gelukkig getrouwde stel zijn in 2012 genomen door een fotograaf, hun kleinzoon, die ze onlangs publiceerde op People’s Daily Online. Op 20 mei dat jaar had het echtpaar hun kleinzoon gevraagd de foto’s te maken om hun liefde te vieren. Voor Chinezen is 20 mei een soort Valentijnsdag, omdat de afkorting ‘5-20’ in het Chinees een beetje klinkt als ‘ik hou van jou’.

Alledaags leven

Op de zwart-witfoto’s zie je hoe het getrouwde koppel liefdevol samen de gewone, alledaagse dingen doet: de krant lezen, koffie drinken, koken, zich klaarmaken voor de dag. De kleurenfoto’s tonen het leven van de man nu.

opaenomabank

Volgens de fotograaf, die zichzelf ‘the childhood of Sekeke‘ noemt, was zijn opa schoolhoofd van een basisschool in Chengdu voor hij met pensioen ging. Zijn oma onderwees Chinese literatuur.

opaenomastaand

Ze werden verliefd en in 1955 trouwde het stel. Maar na zestig jaar huwelijk werd bij de oma van de jongen de ziekte van Alzheimer geconstateerd.

opaenomakeuken

‘Haar geheugen werd steeds slechter,’ schrijft de jongen. ‘Ze haalde vaak de namen van familieleden door elkaar en vergat soms wie mensen waren. Maar ze vergat nooit wie de man was die al zestig jaar aan haar zijde stond.’

‘Ze vergat nooit wie hij was’

opaenomakam

In de zomer van 2015 maakte de ziekte een einde aan het liefdevolle huwelijk. ‘Mijn opa heeft dit jaar 20 mei voor het eerst in zestig jaar zonder mijn oma doorgebracht,’ aldus de jongen.

opaenomatafel

‘Ziekte en dood zijn onvermijdelijk,’ schrijft hij verder. ‘Ze kunnen je tijd ontnemen. Maar de liefde is tijdloos en onsterfelijk.’

echteliefdeBron | metro.co.uk

 

Ook interessant