Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

29 September is rood, doe je mee?

margriet.gif

 “Vandaag is rood… de kleur van jouw lippen. Vandaag is rood… wat rood hoort te zijn. Vandaag is… “

We zingen maar al te graag mee met Marco, en op 29 september hebben we nóg een goede reden om de dag rood te kleuren. Het is dan namelijk Dress Red Day, de dag waarop de Hartstichting alle vrouwen in Nederland oproept om in het rood gekleed te gaan en zo aandacht te vragen voor hart- en vaatziekten. Doe je mee?

Margriet

Samen in het rood

De kleur rood is een alarmsignaal. Een mooie rode jurk, jas of hoed dragen doe je niet zomaar. Het laat zien dat je betrokken bent bij de strijdt tegen hart- en vaatziekten bij vrouwen. Want het is van levensbelang dat vrouwen zich tijdig bewust zijn van de signalen van en de risico’s op hart- en vaatziekten bij vrouwen. Meer aandacht voor de verschillen tussen mannen en vrouwen is noodzakelijk! Door rood te dragen op Dress Red Day laat je zien dat het probleem van hart- en vaatziekten bij vrouwen je raakt en dat je graag strijd voor een betere zorg voor vrouwen.

Wist je dat?

Margriet zet alvast wat feiten over hart- en vaatziekten voor je op een rij:

Hart- en vaatziekten zijn bij vrouwen doodsoorzaak nummer 1. In Nederland overlijdt bijna 1 op de 3 vrouwen hieraan.

Vrouwen worden vaak te laat behandeld en lijden daardoor onnodig. Dat komt mede doordat vrouwen zelf vaak lang wachten voordat ze naar de huisarts gaan als ze hartklachten hebben. Ze denken dat die klachten wel meevallen of dat de klachten komen door stress of de overgang. De mogelijke link naar hartklachten wordt vaak niet gelegd.

Een ander voorbeeld is een verschil bij de behandeling: vrouwen werden bij een acuut infarct gemiddeld 17 minuten later gedotterd dan mannen.

Logo

Daarnaast hebben vrouwen bij hartklachten vaak andere symptomen dan mannen. De meest voorkomende klacht bij een hartinfarct is een beklemmende of drukkende pijn midden op de borst. Bij vrouwen is de pijn op de borst vaak minder karakteristiek dan bij mannen. Vrouwen zijn vaker dan mannen kortademig of benauwd, angstig, erg moe en duizelig.

De Hartstichting wil dat minder vrouwen hart- en vaatziekten krijgen, dat minder vrouwen overlijden aan hart- en vaatziekten en dat minder vrouwen ongemak en leed ondervinden van hart- en vaatziekten.

Kijk voor meer informatie over hart- en vaatziekten op de website van Dress Red Day.


Online in het rood
Ben jij een fanatieke Facebooker? Ga dan naar de speciale Dress Red Day pagina. Met een paar drukken op de knop pas je je profielfoto aan en draag je een virtuele rode jurk of heb je een leuke rode bloem in je haar! Daarnaast vind je er leuke acties, die je eigenlijk niet mag missen.

Ook interessant