Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dit belangrijke medicijn voor vrouwen wordt in Nederland niet vergoed

dit-medicijn-voor-hartkramp-bij-vrouwen-wordt-in-nederland-niet-vergoed.jpg

De afgelopen jaren is er steeds meer bekend geworden over de verschillen tussen hartklachten bij mannen en bij vrouwen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat beide geslachten gebaat zijn bij een andere behandeling. Maar vrouwen zijn soms een stuk duurder uit.

Dit komt namelijk omdat een belangrijk medicijn voor hartproblemen bij vrouwen niet door zorgverzekeraars wordt vergoed. De belangenorganisatie Hartpatiënten Nederland heeft nu een brandbrief geschreven aan het Zorginstituut om ervoor te zorgen dat het medicijn wél wordt vergoed.

Hartkramp

Het gaat om een medicijn dat vooral geschikt is voor vrouwen die lijden aan angina pectoris (hartkramp). Deze aandoening veroorzaakt een pijnlijk gevoel op de borst doordat het bloed minder goed doorstroomt naar het hart. Zo’n 70 procent van de vrouwen die aan deze aandoening lijden, is gebaat bij het middel Ranolazine. Maar dat middel wordt door Nederlandse zorgverzekeraars niet vergoed.

Verschillen in hartklachten

Dagelijks overlijden 57 vrouwen aan hart- en vaatziekten. Vrouwen hebben na een hartaanval bovendien een grotere kans op overlijden dan mannen. Ook blijven hart- en vaatproblemen bij vrouwen vaak langer onopgemerkt. Veel mannelijke artsen ervaren hartklachten van vrouwen namelijk vaak als “gezeur” of als overgangsklachten. Cardiologen Janneke Wittekoek en Angela Maas strijden daarom al jaren voor meer bewustwording in de verschillen in hartklachten bij beide geslachten.

Mannelijke bril

Volgens Angela Maas, hoogleraar cardiologie voor vrouwen, wordt het medicijn Ranolazine niet vergoed omdat de beoordelaars van het Zorginstituut het medicijn hebben beoordeeld met een mannelijke bril. Deze oordeelde in 2010 dat het medicijn geen therapeutische meerwaarde had. Sindsdien heeft er geen nieuwe beoordeling plaatsgevonden. Volgens Maas is het middel echter wel effectief voor vrouwen. ‘Op mijn polikliniek is sprake van een ware tsunami van overwegend vrouwelijke patiënten met persistente angina-pectorisklachten’, schreef Maas in 2015. In die periode schreef de cardiologe aan zeven patiënten Ranolazine voor. De vrouwen betaalden het medicijn zelf, maar kregen een sterk verbeterde kwaliteit van leven.

Lees ook
6 symptomen van een hartinfarct bij vrouwen

Brandbrief: vergoed medicijn

In de brandbrief die belangenorganisatie Hartpatiënten Nederland aan het Zorginstituut heeft geschreven, staat het verzoek om het middel alsnog toe te laten. In andere Europese landen wordt het middel wel vergoed. Uit cijfers van de fabrikant blijkt bovendien dat het middel, dat zo’n 60 euro per maand kost, in Engeland en Duitsland zelfs veelvuldig gebruikt wordt.

Bron | Skipr, FD, Hartstichting
Beeld | iStock

Ook interessant