Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hartenhuisjes kleuren Nederland voor kinderen in de opvang

hartenhuisje-haarlem-2.jpg

Ze zijn al te zien bij de Ziggo Dome, Carré en Naturalis: de Hartenhuisjes. Met deze huisjes, gemaakt van gele en roze post-its, wordt aandacht gevraagd voor kinderen die jaarlijks in de vrouwen- en maatschappelijke opvang terechtkomen.

Initiatiefnemer van de post-itcampagne is Stichting Het Vergeten Kind. De boodschap van de stichting luidt: ‘Ieder kind verdient een veilig en liefdevol thuis.’

Het Nederlandse straatbeeld werd vorig jaar wekenlang gekleurd door vrolijke geel-roze Hartenhuisjes. De post-itcampagne van Stichting Het Vergeten Kind, gesteund door 3M, moest alle Nederlanders eraan helpen herinneren de ‘vergeten kinderen’ juist niet te vergeten. Ook dit jaar is het Hartenhuis weer in heel Nederland te zien.

Handtekeningen

Stichting Het Vergeten Kind is een petitie gestart en hoopt 35.000 handtekeningen op te halen voor de zevenduizend kinderen die noodgedwongen in de vrouwen- en maatschappelijke opvang terechtkomen. Volgens de stichting krijgen veel van deze kinderen niet de zorg die ze nodig hebben en verdienen, en dat is volgens de stichting ‘onacceptabel’.

Diverse BN’ers zijn ambassadeur van de stichting en roepen op om de petitie te tekenen in de Week van Het Vergeten Kind, die loopt van 29 januari tot en met 4 februari. Eén van hen, Johnny de Mol, heeft maandag 16 januari in RTL Late Night de campagne officieel gestart. Bekijk in de video onderaan dit artikel het fragment terug.

Psychische hulp

Ieder kind in Nederland dat noodgedwongen in de opvang terechtkomt, verdient volgens Stichting het Vergeten Kind psychische hulp zodat hij of zij traumatische ervaringen goed kan verwerken. Dit is nu niet het geval. De hulp die wel aan de volwassenen wordt geboden om een nieuw leven op te bouwen, is juist ook voor kinderen hard nodig. Joep Verboeket, directeur Stichting het Vergeten Kind: “Met de 35.000 handtekeningen roepen we de lokale en nationale politiek op om niet langer naar elkaar te kijken, maar om de kinderen in de opvang te helpen.” Het doel is dat ieder kind en iedere jongere in de vrouwenopvang en maatschappelijke opvang een veilige plek krijgt en deskundige begeleiding. Dit wil de stichting binnen een jaar realiseren, dus voor 2018. “Om de situatie voor deze kinderen te verbeteren is het noodzakelijk dat zij worden gezien als zelfstandige cliënten van de opvang en dat er structureel budget is waaruit hun ondersteuning wordt gefinancierd. Daarbij moeten er goede samenwerkingsafspraken zijn met scholen en jeugdzorg, zodat alle professionals traumasensitief met deze kinderen kunnen werken,” aldus Verboeket.

Petitie

Met de petitie wil de Stichting Het Vergeten Kind het probleem zichtbaar maken en de politiek ervan overtuigen om nog dit jaar in deze kwetsbare groep te investeren. De petitie is te ondertekenen op hetvergetenkind.nl.

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant