Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dit moet je doen als je (klein)kind vermist is

wat-moet-ik-doen-als-mijn-kind-vermist-is.jpg

Vandaag, 25 mei, is het Internationale Dag van de Vermiste Kinderen. Weet jij wat je moet doen als je (klein)kind ineens verdwenen is? In deze korte animatievideo, gemaakt door politie-experts in samenwerking met Ambert Alert Nederland, zie je precies wat je in zo’n geval moet doen.

Wat te doen als je (klein)kind vermist is?

Het is je ergste nachtmerrie: ineens ontdekken dat je (klein)kind verdwenen is. Hoewel de meeste (groot)ouders er waarschijnlijk niet mee te maken krijgen, is het toch goed om te weten wat je in zo’n situatie moet doen. Snel handelen is het advies. Deze video laat het je in minder dan een minuut zien wat te doen. Daaronder vind je ook een aantal tips hoe direct te handelen.

 

Handige tips hoe te handelen

  • Bel de politie. Deze informatie heeft de politie in ieder geval nodig: naam, geboortedatum, lengte en gewicht van het kind, een recente foto (in kleur) en een omschrijving van de kleding die hij of zij droeg. Vermeld ook typische kenmerken en eventuele medische aandoeningen. Als je een foto hebt van het kind met de kleding van die dag, helpt dat bij het opsporen. Hier lees je welke gegevens de politie nog meer kunnen helpen.
  • Hoe moeilijk ook: blijf vooral rustig, hoe lastig dit ook is. Vraag aan familie, vrienden en buren om te helpen met zoeken.
  • Gaat het om een heel jong kind? Ga eerst op de meest gevaarlijke plaatsen zoeken, dus bij water (vijvers en sloten) en bij wegen.
  • Goed om te weten: kinderen lopen meestal weg met de zon in hun rug. Kleine kinderen verstoppen zich vaak ergens en vallen dan in slaap.
  • Maak een lijstje met plekken waar het kind vaak komt en van vriendjes. Licht deze ouders ook in, wellicht dat zij je meer informatie kunnen verschaffen over favoriete plekken.
  • Ook telefoons, computers, app-chats, agenda’s en dagboeken kunnen informatie bevatten over mogelijke verblijfplaatsen.

Bezoek ook zeker even deze pagina van Ambert Alert Nederland: hier vind je nog veel meer handige tips wat je op zo’n moment kunt doen. Plus belangrijke tips voor het voorkomen van verdwijning en hoe een kind kan handelen als het tegen zijn wil wordt meegenomen.

Bron: Ambert Alert Nederland, Telegraaf

Ook interessant