Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Worden je handen schoner als je ze met duurdere zeep wast?

worden-je-handen-schoner-als-je-ze-met-duurdere-zeep-wast.jpg

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, is het belangrijk om je handen regelmatig te wassen. Maar maakt het nog uit met wat voor zeep je dit doet? Worden je handen bijvoorbeeld schoner als je ze met duurdere zeep wast?

Mark Vis, fysisch chemicus bij de Technische Universiteit Eindhoven, geeft aan Quest het verlossende antwoord.

Zó werkt zeep

Eén ding is in ieder geval zeker, zeep werkt goed tegen bacteriën en virussen. Virussen bestaan namelijk uit een soort doosje met genetisch materiaal. Veel virussen, waaronder het coronavirus, hebben daaromheen nog een beschermend laagje. Hierdoor zijn ze beter bestand tegen de afweercellen van mensen en dieren. Dit laagje is vetachtig en lost dus door zeep op.

Lees ook: zó kun je je handen het beste drogen nadat je ze hebt gewassen

Tegen virussen en bacteriën

Slecht nieuw dus voor het virusdeeltje, zo legt Vis uit: “Dat valt als het ware uiteen.” Zeep is dan ook een effectief middel om deze ziekmakers uit te schakelen. Bacteriën vallen volgens Vis wat minder snel uit elkaar. Zij hebben namelijk een celwand die ze daartegen beschermt. “Maar in alle gevallen helpt zeep om ze van je handen af te spoelen,” aldus Vis.

Soort zeep

Maar maakt het dan nog uit wat voor soort zeep je gebruikt? Volgens Vis niet: “In principe werken alle zepen op dezelfde manier. In alle soorten zeep zitten zeepmoleculen. Sommige moleculen zijn iets vriendelijker voor je huid dan anderen, maar ze zijn allemaal even geschikt tegen bacteriën, virussen en vuil.” Of je nu plantaardige of synthetische zeep gebruik maakt dus niet uit, je handen worden er even schoon van.

Hoe duurder, hoe beter?

Ook de prijs van de zeep maakt volgens Vis niet uit. Hoewel een luxere zeep misschien fijner aanvoelt en lekkerder ruikt, werkt het toch echt precies hetzelfde als een goedkope huismerkzeep. “Het is verreweg het beste om je handen te wassen met zeep en welke zeep dat dan is, is van ondergeschikt belang.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Quest
Beeld | iStock

Ook interessant