Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Halsema reageert opnieuw op arrestatie zoon: ‘Er stonden leugens in de krant’

halsema-reageert-op-arrestatie-zoon-er-stonden-leugens-in-de-krant.jpg

Deze maand kwam het nieuws naar buiten dat de zoon van burgemeester Femke Halsema in juli gearresteerd was voor het plegen van een gewapende overval. Halsema gaf in een brief uitleg. “Ik schreef die brief als burgemeester én als moeder.”

In een interview met de Amsterdamse omroep AT5 geeft Halsema nog iets meer uitleg over de situatie.

Doofpot?

Het is voor iedere moeder natuurlijk afschuwelijk om zulk nieuws over hun kind te moeten horen, maar in zo’n publieke positie zal het nog een stuk lastiger zijn geweest. Halsema werd er onder andere van beschuldigd haar macht te hebben gebruik om het incident met haar zoon in de doofpot te stoppen. Daar was geen enkele sprake van, zegt Halsema nu. “Er is geen sprake van een doofpot. Echt een privéaangelegenheid.”

Brief aan inwoners Amsterdam

Het nieuws van het incident kwam op 14 augustus naar buiten. Diezelfde nacht nog besloot Halsema een brief te schrijven aan de inwoners van Amsterdam, terwijl haar zoon lag te slapen. “Ik dacht: als hij wakker wordt, dan wil ik dat hij weet dat zijn moeder hem verdedigd heeft. De tweede reden was dat ik het heel noodzakelijk vond dat de Amsterdammers wisten dat ik, als er zo’n privékwestie speelt, mijn ambt nooit zou gebruiken.”

Overtreding van de wet

In de brief legt Halsema duidelijk uit dat het niet om een gewapende inbraak ging. Haar zoon was aan het klieren en betrad toen een boot met een nepwapen, waar hij selfies mee maakte. Beide strafbare feiten, maar geen gewapende inbraak. Halsema zelf praat het niet goed. “Dat is meer dan geklier. Dat is gewoon overtreding van de wet.”

Flagrante leugens

Halsema geeft in het interview met AT5 aan dat ze de brief liever niet naar buiten had gebracht, maar dat ze niet anders kon omdat de kranten ‘flagrante leugens’ over haar zoon schreven. “Want je hebt te maken met een 15-jarige jongen voor wie dit afschuwelijk is, een nachtmerrie is. Ik kon niet anders op dat moment dan hem niet nog meer te belasten met mijn positie dan toch al was gebeurd.”

Bron | AT5, AD
Beeld | ANP

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant